Miškov: Zakladanie firiem na Slovensku sa komplikuje

NETKY.SK • 29 Október 2013, 18:23 • 2 min
Miškov: Zakladanie firiem na Slovensku sa komplikuje

BRATISLAVA - Slovensko kleslo v rebríčku Doing Business, ktorý každoročne zverejňuje Svetová banka (SB), celkovo o šesť miest, zo 43. na 49. miesto. Za tento pokles môžu opatrenia vlády Roberta Fica (Smer-SD), domnieva sa nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Miškov.

slovakia

left justify in out

Obzvlášť zle Slovensko podľa neho obstálo v parametri zakladanie firiem, kde za rok kleslo o 28 miest a obsadilo až 108. priečku. V tejto oblasti sa hodnotí jednoduchosť, náklady a procesy, ktoré súvisia so zakladaním a spúšťaním podnikania.

Podľa Miškova je cieľom väčšiny krajín urýchliť a zjednodušiť zakladanie firiem a zlepšiť podnikateľské prostredie. Na Slovensku je to ale naopak. "Vláda Roberta Fica ide presne opačným smerom - komplikuje, predlžuje, predražuje," vyhlásil. Poukázal, že napríklad na Novom Zélande je možné založiť si spoločnosť za pol dňa. "Potrebujete na to jeden jediný formulár, ktorý vyplníte cez web a máte firmu," opísal s tým, že na Slovensku trvá založenie firmy 18,5 dňa. "A potrebujete na to sedem právnych úkonov," porovnal Miškov.

Najlepšie sa vlani podľa SB podnikalo v Singapure. Slovensko si v celosvetovom poradí v porovnaní s vlaňajškom pohoršilo o šesť miest a umiestnilo sa na 49. mieste. Najhoršie dopadlo v kategórii ochrany investorov - na 115. mieste. V kategórii zakladania firiem, rovnako ako v cezhraničnom obchode je Slovensko na 108. mieste a v kategórii platenia daní na 102. mieste. Najvyššie, na 11. mieste sa Slovenská republike umiestnila v kategórii registrácia nehnuteľností. V kategórii likvidácia skrachovaných firiem sme sa umiestnili na 38. mieste, v kategórii získanie úveru na 42. mieste, v kategórii vybavovania stavebných povolení na 53. mieste, v kategóriách vymáhania kontraktov a vybavenia pripojenia elektriny na 65. mieste. Spomedzi krajín V4 sa najvyššie umiestnilo Poľsko na 45. mieste, potom nasledujú Slovensko (49.), Maďarsko (54.) a Česko (75.).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies