Miškov vyzýva na medzinárodný tender pri oprave Gabčíkova

NETKY.SK • 28 December 2014, 14:53 • 2 min
Miškov vyzýva na medzinárodný tender pri oprave Gabčíkova

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Peter Žiga vypovedal zmluvu o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo hlavne preto, aby nominanti strany Smer dostali pod kontrolu plánované investície na vodnej elektrárni, tvrdí nezaradený poslanec Juraj Miškov.

slovakia

left justify in out

Najdôležitejšou z týchto investícií je podľa Miškova generálna oprava gabčíkovských turbín, ktorá je rozpočtovaná na 80 miliónov eur. Štát by mal podľa neho na rekonštrukciu gabčíkovských turbín vyhlásiť medzinárodný tender. 

 

"Medzinárodná súťaž s nediskriminačnými podmienkami na generálnu rekonštrukciu turbín je jedinou cestou ako zabrániť plytvaniu peniazmi daňových poplatníkov,“ vyhlásil Miškov. Podľa neho sú v Európe najmenej tri až štyri firmy, ktoré takúto opravu dokážu zabezpečiť. "Premiér Robert Fico by mal osobne zaručiť transparentný priebeh medzinárodnej súťaže, ktorý povedie k najlepšej cene. Inak sa potvrdí, že snaha zarobiť na rekonštrukcii bola jediným motívom ovládnutia Gabčíkova,“ dodal. "V televíznej diskusii v Slovenskej televízii som priamo vyzval ministra Žigu, aby dal verejný prísľub, že ak na jeho postup Slovenská republika doplatí, uhradí vzniknuté škody z vlastného vrecka. Minister Žiga odmietol dať takýto verejný prísľub. Aj to je dôvod, prečo súčasná vláda nepodporuje schválenie zákona o zodpovednosti politikov za škody,“ myslí si Miškov. 

 

Vláda sa rozhodla vypovedať zmluvu o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo so Slovenskými elektrárňami začiatkom decembra. Štát by mal definitívne prevziať gabčíkovskú elektráreň do vlastných rúk začiatkom marca budúceho roka. Podľa predsedu vlády Roberta Fica na vypovedanie zmluvy existovali minimálne tri dôvody. Prvým dôvodom je podľa neho neposkytovanie relevantných údajov potrebných pre výpočet podielu Vodohospodárskej výstavby na výnosoch z predaja elektriny z gabčíkovskej elektrárne. Druhým dôvodom je podľa neho fakt, že Slovenské elektrárne pod vedením talianskeho manažmentu nepripravili žiadne plány rekonštrukcie a generálnych opráv spomínanej vodnej elektrárne. 

 

Tretím dôvodom je, že taliansky Enel si neplní povinnosť platiť ročne Vodohospodárskej výstavbe, ktorá spravuje celé Vodné dielo Gabčíkovo, 5 miliónov eur, ktoré majú ísť na údržbu vodného diela súvisiacu s prevádzkou gabčíkovskej vodnej elektrárne. Enel totiž podľa Fica túto platbu spochybňuje a dokonca požiadal slovenskú stranu o vrátenie doteraz uhradených 43 mil. eur. Slovenské elektrárne všetky výhrady predsedu vlády o údajnom porušovaní zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo odmietajú. 

 

Zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo podpísali v marci 2006, teda ešte pred samotným ukončením privatizačného procesu, štátny podnik Vodohospodárska výstavba a Slovenské elektrárne. Podpisom zmluvy získali elektrárne právo prevádzkovať gabčíkovskú elektráreň na obdobie 30 rokov. Táto zmluva sa však nepozdávala nastupujúcej prvej Ficovej vláde, ktorá ju v roku 2007 napadla na súde s tým, že ju chcela zrušiť. Doteraz je na súdoch v tejto veci celkovo viac ako dvanásť sporov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona