Miškov: Slovensko sa pre investorov stáva čiernou dierou

NETKY.SK • 12 Február 2014, 10:59 • 2 min
Miškov: Slovensko sa pre investorov stáva čiernou dierou

BRATISLAVA – Slovensko sa pre zahraničných investorov stáva opäť čiernou dierou. Tvrdí to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a exminister hospodárstva Juraj Miškov. Poukazuje pritom na aktuálne štatistiky Národnej banky Slovenska (NBS), podľa ktorých Slovensko vlani od januára do novembra vykázalo negatívny prílev zahraničných investícií.

slovakia

left justify in out

Podľa opozičného poslanca má vývoj investícií dopad na rast hrubého domáceho produktu (HDP), tvorbu nových pracovných miest, podporu inovácií a prispieva tiež k rastu priemerných miezd. "Niektoré médiá sa dnes vytešujú z akejkoľvek investície, ktorá na Slovensko zablúdi. Či je to výstavba logistických skladov Amazon s nízkou pridanou hodnotou alebo kasína pod názvom Metropolis," upozornil pre TASR Miškov.
      

Podľa jeho slov však oba projekty sú v blízkosti Bratislavy a iné mestá ako Turzovka, Rimavská Sobota alebo Michalovce investori obchádzajú. "Slovensko sa stáva, podobne ako za Mečiara, pre zahraničných investorov čiernou dierou," tvrdí poslanec.
      

Podľa údajov NBS vývoj priamych zahraničných investícií za január až november 2013 dosiahol deficit vo výške 23 miliónov eur. "Je to horšie číslo ako prepad investícií, ktoré zažilo Slovensko v krízovom roku 2009, kedy bolo konečné saldo v deficite 4,5 milióna eur," vyčíslil Miškov.
      

Zároveň porovnal, že Česká republika za rovnaké obdobie vykazuje prílev priamych zahraničných investícií viac ako tri miliardy eur. Pripomenul, že vláda ešte v decembri 2012 vytvorila Radu vlády SR pre podporu exportu a investícii. "Výsledkom je, že v roku 2013 sa investície prepadli hlbšie ako počas krízy," dodal Miškov.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies