Miškov: Šetrenie na školstve v rozpočte na budúci rok je škandál

NETKY.SK • 27 Júl 2015, 11:50 • 2 min
Miškov: Šetrenie na školstve v rozpočte na budúci rok je škandál

BRATISLAVA - Šetrenie na kapitole školstva v navrhovanom rozpočte na budúci rok je škandál. Tvrdí to predseda Slovenskej občianskej koalície (SKOK!) Juraj Miškov. Ako uviedol, zníženie výdavkov pre školstvo v návrhu štátneho rozpočtu, keď štát plánuje takmer všade míňať viac, je len pokračovaním 20-ročnej politiky, keď školstvo nebolo nikdy pre žiadnu vládu skutočnou prioritou.

slovakia

left justify in out

"Od detí a mladých ľudí, ktorí dnes chodia do škôl, bude o 20 rokov závisieť osud našej krajiny. Je smutné, že za 25 rokov si to žiadni politici, či boli z pravice alebo z ľavice, na Slovensku neuvedomovali. Školstvo a mladí ľudia musia byť prioritou každej vlády. Nielen prijímať neuvážené kvázi-reformy každých pár rokov, ale dlhodobo rozvíjať túto oblasť,“ zdôraznil Miškov. Predseda strany dodal, že súčasťou volebného programu strany SKOK! bude aj návrh na určenie troch priorít, na ktorých by sa mali dohodnúť všetci politici naprieč celým spektrom. "Aspoň v najdôležitejších oblastiach by sa mali politici spojiť, a nie rozdeľovať – zhodnúť sa na dlhodobej vízii a tú presadzovať bez ohľadu na to, kto bude pri moci. Nesmú sa vytĺkať politické body populizmom na každej téme. Školstvo a jeho rozvoj by určite mali byť takouto spoločnou prioritou všetkých,“ vyhlásil Miškov.


Ministerstvo školstva by malo mať v budúcom roku k dispozícii na svoje výdavky 1,218 miliardy eur. Vyplýva to z prvého návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018, ktorý zverejnilo ministerstvo financií. V porovnaní s rozpočtom na rok 2015, ktorý koncom vlaňajška schválil parlament, by išlo o medziročný pokles výdavkov o 272 miliónov eur. Čisté výdavky, bez prostriedkov z EÚ, majú klesnúť z 1,12 na 1,09 miliardy eur. Najväčšia časť výdavkov - 502 miliónov eur - je podľa návrhu rozpočtu naplánovaná v časti Národný program výchovy, vzdelávania a mládeže, pod ktorú spadá napríklad zabezpečenie, rozvoj a transformácia regionálneho školstva, rovnako tiež rozvoj pedagogických a odborných zamestnancov či zabezpečenie inšpekcie a najmä poskytovanie výchovy a vzdelávania v základných a stredných školách. Na vysokoškolské vzdelávanie a vedu a sociálnu podporu študentov vysokých škôl pripadá 462 miliónov eur. Výdavky súvisiace s operačným programom Výskum a inovácie sú naplánované na 87 miliónov eur. Úlohy výskumu a vývoja podporované Agentúrou na podporu výskumu a vývoja by mali byť 29 miliónov eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies