Miškov: Privatizáciu Telekomu neriadi rezort hospodárstva

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 15:48 • 2 min
Miškov: Privatizáciu Telekomu neriadi rezort hospodárstva

BRATISLAVA - Proces privatizácie 49-percentného podielu spoločnosti Slovak Telekom (ST) podľa mimoparlamentného hnutia NOVA neriadi Ministerstvo hospodárstva SR (MH).

slovakia

left justify in out

"Už teraz sme svedkami toho, že začína ten proces konfliktom záujmov pri výbere poradcu, ktorým sú dve investičné banky J. P. Morgan a Citi a je tam silné podozrenie z konfliktu záujmov, pretože v oboch týchto bankách pracoval štátny tajomník ministerstva financií, pán Vazil Hudák," povedal po rokovaní parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti Juraj Miškov z hnutia NOVA. "Navyše, celý tento proces sa nám javí, že vôbec neriadi ministerstvo hospodárstva, ktoré je kompetentným orgánom pre privatizáciu štátneho majetku, ale riadi ho zrejme Fond národného majetku SR spoločne s ministerstvom financií," doplnil.

 

Miškov na rokovaní hospodárskeho výboru predložil návrh uznesenia, v ktorom odporučil vláde zastaviť a zrušiť výber privatizačného poradcu. V uznesení zároveň žiadal, aby sa vypísalo nové výberové konanie na privatizačného poradcu, ktorého vyberie komisia, pričom jej súčasťou bude aj zástupca opozície. Výbor však tento návrh neschválil. 

 

"My nekritizujeme to, že táto vláda privatizuje, veď nech privatizujú, koniec koncov to si budú musieť oni vysvetliť so svojimi voličmi, ale čo sa týka samotného procesu, my len žiadame, aby bol celý ten proces transparentný," konštatoval Miškov. 

 

Pre plánovanú doprivatizáciu Slovak Telekomu vláda schválila novelu zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Novela má vytvoriť zákonné predpoklady pre možnosť predaja akcií Slovak Telekomu novým postupom privatizácie, a to formou verejnej ponuky na kapitálovom trhu (IPO). Najpreferovanejšou alternatívou predaja majetkových účastí štátu a Fondu národného majetku (FNM) SR v spoločnosti Slovak Telekom je totiž predaj prostredníctvom IPO, v druhom rade priamy predaj, prípadne ich kombinácia. 

 

Ministri minulý rok 13. marca prijali uznesenie, ktorým vzali na vedomie informáciu o možnostiach a podmienkach naloženia s majetkovými účasťami SR zastúpenej rezortom hospodárstva a FNM na podnikaní spoločnosti Slovak Telekom. Taktiež splnomocnili ministra hospodárstva v spolupráci s predsedom výkonného výboru FNM, aby za účasti odborných poradcov viedli rokovania s majoritným akcionárom spoločnosti Slovak Telekom, firmou Deutsche Telekom AG a manažmentom ST o možnostiach a podmienkach naloženia s majetkovou účasťou SR v Slovak Telekome. 

 

Tento rok 12. februára bolo podpísané memorandum o porozumení medzi spoločnosťou Deutsche Telekom AG, SR zastúpenou rezortom hospodárstva, FNM a firmou ST v súvislosti s predajom 49 % akcií ST slovenskými akcionármi. Následne fond začal s výberom investičnej banky, ktorej úlohou bude najmä celková koordinácia a riadenie procesu IPO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies