Miškov chce posielať viac študentov do zahraničia

NETKY.SK • 3 August 2015, 11:09 • 2 min
Miškov chce posielať viac študentov do zahraničia

BRATISLAVA - Niekoľko sto až tisíc žiakov stredných škôl a študentov univerzít by sa vďaka štátu mohlo každý rok dostať na polročné až ročné štúdium v západnej Európe a v Spojených štátoch amerických. Navrhuje to Slovenská občianska koalícia (SKOK!). Predseda strany Juraj Miškov tvrdí, že štúdium v zahraničí študentov obohatí a zároveň získajú skúsenosti z krajín, kde bežné veci fungujú lepšie ako u nás.

slovakia

left justify in out

Slovensko podľa Miškova dlhodobo zanedbáva investície do ľudského kapitálu, hoci je tým najcennejším zdrojom, ktorý máme. "Nemáme ropu, nemáme toľko surovín, ale sme krajinou skvelých a šikovných ľudí. Na nich stojí naša budúcnosť a do nich treba investovať," hovorí Miškov. Slovenská občianska koalícia preto navrhuje vyčleniť niekoľko miliónov eur na dodatočnú podporu pre stredoškolákov aj vysokoškolákov na vzdelávacie pobyty v zahraničí.

 

Mladí ľudia so skúsenosťou v zahraničí budú podľa Miškova vytvárať tlak aj na slovenských politikov a úradníkov, aby pracovali lepšie. "Je pre mňa veľmi dôležité, že mladí ľudia, ktorí zažijú, ako bežné veci fungujú v zahraničí, budú na základe svojich skúseností po návrate tlačiť na zmenu aj doma a vyžadovať od politikov, aby poskytovali lepšie a kvalitnejšie služby. Len silní, vzdelaní a skúsení občania dokážu na politikov vytvoriť dostatočný tlak,“ dodal Miškov, podľa ktorého je na Slovensku niekoľko desiatok oblastí, v ktorých sa dajú poskytovať efektívnejšie služby a ušetriť až jedna miliarda eur ročne na štátnych výdavkoch. Školstvo a rozvoj ľudského potenciálu sú však oblasťou, na ktorej sa podľa strany šetriť nedá a naopak si vyžaduje väčšie investície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies