Misiúnas: Litva chce za peniaze EÚ postaviť plot na hraniciach s Kaliningradom

NETKY.SK • 16 Január 2017, 14:54 • 2 min
Misiúnas: Litva chce za peniaze EÚ postaviť plot na hraniciach s Kaliningradom

BRUSEL - Litva, ktorá je členským štátom Európskej únie i NATO, sa rozhodla postaviť plot na 130 km dlhých hraniciach s ruskou silne militarizovanou enklávou Kaliningrad.

slovakia

left justify in out

Belga, podobne ako aj iné tlačové agentúry, cituje slová litovského ministra vnútra Eimutisa Misiúnasa, podľa ktorého sa Litva pre tento krok rozhodla z viacerých dôvodov.

 

"Dôvody sú tak ekonomické - v snahe zastaviť pašovanie -, ako aj geopolitické: v snahe posilniť vonkajšie hranice Európskej únie," vyhlásil Misiúnas.

 

Litovci chcú s výstavbou plota, ktorý bude dlhý 130 km a vysoký dva metre, začať už na jar, pričom projekt by mal byť dokončený do konca tohto roku.

 

"Plot nezastaví tanky, ale bude konštruovaný tak, aby ho bolo ťažké prekonať," spresnil litovský minister vnútra. A dodal, že plot by mal zabrániť aj možným provokáciám na tomto úseku hraníc.

 

Náklady na výstavbu plota z väčšej časti má uhradiť EÚ, ktorá prispeje sumou 25 miliónov eur. Zvyšných 3,6 milióna eur poskytne litovská strana.

 

Ruská enkláva Kaliningrad sa nachádza v priestore medzi Baltským morom a dvoma členmi NATO a EÚ - Poľskom a Litvou. Obe tieto krajiny sa netaja vysokou mierou nedôvery voči Moskve, najmä po tom, ako Rusko v marci 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona