Misia NATO bude pokračovať, dokedy bude potrebná, vyhlásil Cameron

NETKY.SK • 16 September 2011, 16:07 • 2 min
Misia NATO bude pokračovať, dokedy bude potrebná, vyhlásil Cameron

Misia NATO bude pokračovať, dokedy bude potrebná, vyhlásil Cameron

slovakia

left justify in out

img

Lídri Británie a Francúzska dnes v Tripolise podporili novú líbyjskú prechodnú vládu a vyzvali zvrhnutého vodcu Muammara Kaddáfího a jeho stúpencov, aby ukončili boje a vzdali sa.
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron sú prvými poprednými svetovými predstaviteľmi, ktorí navštívili Líbyu, odkedy revolučné sily obsadili hlavné mesto a zvrhli Kaddáfího režim.
Sarkozy na tlačovej konferencii vyhlásil, že Kaddáfí a hlavní predstavitelia jeho vlády musia byť zatknutí a vzatí na zodpovednosť za svoje konanie počas šesťmesačnej vojny. Zároveň vyzval Líbyjčanov, aby sa vyhli "pomste" a usilovali o jednotu a zmierenie.
Britský premiér Cameron varoval Kaddáfího ozbrojených stúpencov, že vojenská misia NATO bude pokračovať "tak dlho, ako to bude potrebné" na ochranu Líbyjčanov.
"Ktokoľvek, kto si myslí, že Kaddáfí má ešte nejakú úlohu (pri riadení krajiny), by na to mal zabudnúť," konštatoval Cameron. Premiér zároveň prisľúbil pomoc Londýna pri vypátraní zvrhnutého vodcu.
Predstavitelia oboch krajín, ktoré stáli v čele operácií NATO v Líbyi a podporovali povstalcov, sa v Tripolise stretli s Prechodnou národnou radou. Ich ďalšou dnešnou zastávkou má byť Benghází, kde povstanie vypuklo.
Šéf Prechodnej národnej rady Mustafá Abdal Džalíl vyjadril vďaku obom lídrom za ich "odvážne postoje" počas líbyjského povstania.   Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies