Misia MŽP pokračuje na svetovej výstave Expo Dubaj

NETKY.SK • 22 Marec 2022, 09:18 • 2 min
Misia MŽP pokračuje na svetovej výstave Expo Dubaj

BRATISLAVA – Svetové špičky a podnikatelia z rôznych kútov planéty sa stretli na jednom mieste – na svetovej výstave Expo v najväčšom meste Spojených arabských emirátov, v Dubaji. Minister životného prostredia Ján Budaj otvoril záverečný tematický týždeň na Expe venovaný životodarnej tekutine, vode.

slovakia

left justify in out

Svoje nezastupiteľné miesto na výstave má slovenský pavilón, ktorý navštívil minister Budaj so svojou delegáciou, veľvyslancom Slovenska v Spojených arabských emirátoch Michalom Kováčom, ale tiež s podnikateľmi, občianskymi aktivistami a študentmi. Minister prišiel do Dubaja s cieľom uskutočniť medzinárodné stretnutia a otvoriť významné diskusie o lepšej ochrane vôd a prírody.

 

Súčasťou slovenskej delegácie je podnikateľský tím, kde sú zastúpené firmy ako Driving Digital, Sensoneo, Simplicity, ale tiež projekt Ôsmy kontinent od slovenskej architektky Lenky Petrákovej. Podnikateľská misia prezentuje na svetovej výstave svoje startupy a inovačné technológie, ktoré prispejú k riešeniu environmentálnych problémov, zvyšujú komfort života ľudí a pomôžu chrániť životné prostredie pred znečisťovaním. Šéf envirorezortu Ján Budaj otvoril záverečný tematický týždeň Voda v slovenskom pavilóne, ktorý patrí podľa platformy Google medzi najobľúbenejšie a najlepšie hodnotené pavilóny na výstave Expo Dubaj.

 

img

 

V priebehu najbližších dní sa minister so svojou delegáciou zúčastní významných diskusií k účinnejšej ochrane vôd, podnikateľského vodného fóra (Water business forum) za účasti svetových lídrov, ale tiež prezentácie slovenských regiónov a slovenskej prírody. „Počas uplynulých šiestich mesiacov trvania celosvetovej výstavy Expo Dubaj sa neustále presviedčame, že Slovensko je inovačná krajina a slovenskí podnikatelia sa nestratia vo svete najmodernejších technológií,“ podčiarkol minister Ján Budaj.

 

Minister Budaj nadviazal počas misie v Spojených arabských emirátoch diplomatické vzťahy. V pondelok dopoludnia absolvoval rokovanie s ministrom životného prostredia Estónska Erkim Savisaarom. Témou rokovania bola energetická bezpečnosť a posilnenie ochrany vôd. Minister Budaj a minister Estónska vyjadrili na výstave Expo Dubaj podporu všetkým oduševneným vojakom a vojačkám bojujúcich za slobodu, za Európu a za slobodnú a európsku Ukrajinu. „Svet začal svoju prvú globálnu transformáciu. Do dvoch-troch dekád ho na nepoznanie zmenia tri revolúcie – environmentálna, digitálna a bezpečnostná. Kľúčové je dnes zastaviť novodobé násilie,“ uzavrel minister Budaj.

 

Delegácia MŽP navštívi pavilóny Estónska, Francúzska. Holandska, Japonska, Spojených štátov amerických a Ukrajiny. Podujatia, ktorých sa zúčastní delegácia MŽP, chcú počas záverečného týždňa na Expo Dubaj inšpirovať predstaviteľov štátov, podnikateľov a ľudí podnecovať ich úsilie prispievať k ochrane vôd, prírody a zároveň rozvíjať ekonomické a hospodárske aktivity v súlade s trvalo udržateľnými princípmi.

 

 

Možno vás zaujme: Najkvalitnejším zdrojom vody je podzemná voda



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona