Miroslav Štvrtecký sa pred senát pezinského súdu postaví v septembri

NETKY.SK • 19 August 2015, 13:51 • 2 min
Miroslav Štvrtecký sa pred senát pezinského súdu postaví v septembri

BRATISLAVA – Miroslav Štvrtecký už pozná termín, kedy sa znovu postaví pred senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

slovakia

left justify in out

Po povolení obnovy konania senát vytýčil pojednávanie na 21. septembra, potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Termín hlavného pojednávania je vytýčený za účelom znovurozhodovania o výške trestu. Výrok rozsudku o vine zostáva aj po obnove konania nezmenený, dodala.
Miroslava Š., ktorý bol považovaný za údajného šéfa vydieračskej skupiny na Záhorí, právoplatne odsúdil súd na 24 rokov trestu odňatia slobody za zločin zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Trest mu vymeral v roku 2010 Špecializovaný trestný súd a vo februári 2011 potvrdil aj Najvyšší súd. Vo väzení už strávil deväť rokov. Miroslav Š. požiadal o obnovu konania, čomu Špecializovaný trestný súd 15. júna, vyhovel. On sa však voči tomuto rozhodnutiu odvolal, a tak o obnove konania rozhodoval senát najvyššieho súdu. Aj ten na základe nálezu ústavného súdu musel povoliť obnovu konania.


V trestnom poriadku sa explicitne nepíše, ktorý súd má po rozhodnutí o obnove konania rozhodnúť aj o väzbe. Príslušný paragraf hovorí o tom, že sa tak má stať bezodkladne. ŠTS vzal Miroslava Štvrteckého do väzby 23. júla, k zákonnému sudcovi sa spis dostal 22. júla 16:30. Rozhodnuté bolo teda osem dní po povolení obnovy konania. Proti rozhodnutiu o väzbe sa Miroslav Štvrtecký odvolal a senát najvyššieho súdu ho prepustil z väzby. Ako vysvetlil Peter Paluda, člen senátu najvyššieho súdu, ktorý tak rozhodol, „pochybenie nemožno napraviť novým rozhodnutím o vzatí do väzby, a preto senát obvineného z väzby prepustil“.


Vzniknutú situáciu chcú predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánkouvá, šéfka Najvyššieho súdu Daniela Švecová ako aj predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Truban riešiť, aby sa obdobný prípad už nemohol zopakovať. Predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Truban v tejto súvislosti poukázal na rozdielnu právnu prax v rozhodovaní Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ako aj ostatných všeobecných súdov z pohľadu, ktorý súd a v akej lehote má o väzbe v uvedených prípadoch rozhodovať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona