AKTUALIZÁCIA: Miroslav M. sa priznal k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

NETKY.SK • 13 Január 2020, 12:01 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Miroslav M. sa priznal k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

PEZINOK - Obžalovaný Miroslav M. v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a ďalších skutkov priznal vinu. Vyhlásil to pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

slovakia

left justify in out

Ďalší obvinení 

Podľa obžaloby to bol práve Miroslav M., ktorý zastrelil Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Obžalovaný Tomáš Sz. sa k žalovaným skutkom nevyjadril, Alena Zs. svoju vinu poprela. Pokiaľ ide o Mariana K., ten priznal vinu pri skutku nedovoleného ozbrojovania. Účasť na vražde Kuciaka však popiera.

 

img

 

Zmena verzie 
Podľa obhajcov Aleny Zs. je podaná obžaloba "absolútne nazákonná a svojvoľná". Zdôraznili tiež, že prokuratúra sa opiera najmä o tvrdenia svedka Zoltána Andruskóa, ktorý svoje tvrdenia "opakovane menil za pochod" a tiež "obchodoval s orgánmi činnými v trestnom konaní". Andruskó v rámci dohody o vine a treste s prokurátorom dostal za účasť na vražde Kuciaka trest 15 rokov väzenia. Obhajkyňa Tomáša Sz. zdôraznila, že podľa pôvodnej verzie mal byť strelcom na Kuciaka on, následne sa však potvrdil opak. Zhromaždené dôkazy podľa nej nepreukazujú jeho účasť na žalovaných skutkoch. Podľa obhajcu Mariana K. Mareka Paru je obžaloba nedôvodná s nejasnými skutkovými vetami. "Prokuratúra ponecháva viaceré alternatívy skutkového deja otvorené," povedal. Obhajca Miroslava M. sa k podanej obžalobe nevyjadril.

 

img

 

Žiadosť poškodených
Podľa právneho zástupcu poškodených Daniela Lipšica si poškodení Kuciakovci od obžalovaných nárokujú nemajetkovú ujmu vo výške milión eur za traumu, ktorú im spôsobili vraždy najbližších. Ďalší z právnych zástupcov Roman Kvasnica súdu navrhol zaistenie zmeniek v hodnote 12 miliónov eur, ktorými disponuje obžalovaný Marian K. voči spoločnosti Penta. Celkovo ide podľa neho o 24 zmeniek.

 

img

 

Obvinenia
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a tiež Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest 25 rokov alebo doživotie.

 

img

 

Ján Kuciak 
Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zastrelili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom K.

 

img

 

Priznanie Mariana K.

Marian K. sa pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku priznal k nedovolenému ozbrojovaniu a obchodovaniu so zbraňami. Mal sa toho dopustiť prechovávaním streliva v jeho dome v Bratislave. Skutok je súčasťou obžaloby vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vinu vo veci vraždy novinára naďalej odmieta.

 

img

 

Podľa obžaloby si Marian K. v presne nezistenom čase na presne nezistenom mieste a nezisteným spôsobom zaobstaral 60 kusov nábojov kalibru 7,62x39 od českého výrobcu Zbrojovka Vlašim. Náboje bez príslušného povolenia prechovával v rodinnom dome na Kolibe. Zaistili ich vlani v októbri počas domovej prehliadky.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies