Miroslav Lajčák vystúpil pred členmi Bostonského výboru pre zahraničné vzťahy

NETKY.SK • 27 September 2014, 13:18 • 2 min
Miroslav Lajčák vystúpil pred členmi Bostonského výboru pre zahraničné vzťahy

BOSTON - Ukrajina: aké boli príčiny konfliktu, čo sme už urobili a čo ešte zostáva urobiť, prečo je potrebné, aby medzinárodné spoločenstvo ťahalo za jeden povraz a aké dôsledky bude mať ukrajinská kríza pre samotných Ukrajincov, ale aj pre nás ostatných – to boli hlavné body piatkového (26. septembra 2014) vystúpenia podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka pred členmi Bostonského výboru pre zahraničné vzťahy.

slovakia

left justify in out

Ako to minister pripomenul, Ukrajinu za posledných 10 mesiacov navštívil už šesťkrát, a mal možnosť diskutovať o situácii nielen s politikmi, ale aj s analytikmi, aktivistami i bežnými občanmi. "Kyjev bude musieť viac komunikovať s východnými regiónmi Ukrajiny, postarať sa o inkluzívnosť vnútroukrajinského dialógu, a to vrátane tých regiónov, ktoré dnes kontrolujú separatisti. Cestou nesmie byť konfrontácia, ale nachádzanie praktických riešení pre budúcnosť," povedal Lajčák, pričom zároveň podčiarkol základnú premisu, z ktorej je potrebné vychádzať, a tou je teritoriálna integrita a celistvosť Ukrajiny.
      

Ako povedal, dohody z Minska predstavujú základ, na ktorom je potrebné stavať a snažiť sa o politické riešenie. "Je potrebné, aby sme sa sústredili na podporu Ukrajiny a jej reforiem a na poskytovanie maximálnej pomoci v tomto procese. Na pôde EÚ aj v USA by sme mali hovoriť viac o Ukrajine, o tom, ako im pomôžeme prežiť zimu; o tom, ako bude vyzerať politický systém po voľbách; o tom, či a ako sa začne proces tak potrebných reforiem a kam bude viesť," povedal minister Lajčák a pripomenul v tejto súvislosti aktivity Slovenska na sprevádzkovanie potrubia pre reverzný tok, ktorým dnes prúdi na Ukrajinu pätina jej celkovej spotreby plynu.
      

Bostonský výbor pre zahraničné vzťahy bol založený v roku 1946 ako platforma na diskutovanie o otázkach medzinárodného záujmu a americkej zahraničnej politiky. Členmi výboru sú popredné osobnosti z obchodných a finančných kruhov, vládnych štruktúr, ako aj predstavitelia akademickej obce, prominentní novinári a právnici.
      

Počas návštevy Bostonu diskutoval minister Lajčák aj so študentmi na Harvard Kennedy School of Government - študenti sa zaujímali o otázky zahraničnej politiky, vrátane Sýrie, Iraku, Ukrajiny, zloženia Európskej komisie a budúcnosti EÚ, bezpečnostnej architektúry a úlohy, ktorú v nej zohrávajú medzinárodné inštitúcie vrátane OSN.
      

Po večernej recepcii za účasti slovenských profesionálov z oblasti New England odcestoval minister Lajčák spolu s prezidentom a jeho sprievodom späť do New Yorku, kde dnes absolvuje ďalšie bilaterálne stretnutia.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies