Miroslav Lajčák: Rokovania v Kyjeve boli konštruktívne, týkali sa konkrétnej pomoci ľuďom

NETKY.SK • 15 Január 2019, 16:43 • 2 min
Miroslav Lajčák: Rokovania v Kyjeve boli konštruktívne, týkali sa konkrétnej pomoci ľuďom

KYJEV – Čo môže Slovensko ako predsednícka krajina Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) urobiť pre odblokovanie politického procesu medzi Ukrajinou a Ruskom a čo môže urobiť preto, aby sa zmenšilo utrpenie ľudí, ktorí sú zasiahnutí konfliktom, boli dve hlavné otázky, ktoré sa pýtal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák počas svojej dnešnej návštevy v Kyjeve.

slovakia

left justify in out

Lajčák ako úradujúci predseda OBSE išiel na Ukrajinu na svoju prvú návštevu v tejto funkcii, v stredu ho čaká návšteva línie kontaktu.

Dnešné rokovania s politickými predstaviteľmi vrátane premiéra Volodymyra Hrojsmana označil za detailné a konkrétne. Ukrajinská strana poskytla zoznam vecí, kde si myslí, že by sa dal dosiahnuť pokrok, respektíve je pripravená urobiť ústupky, informoval dnes novinárov Lajčák na pôde OBSE v Kyjeve.

 

„V stredu sa stretneme s ľuďmi, ktorí sú týmto konfliktom dotknutí. Budú ma zaujímať ich názory. Vo februári idem do Moskvy a poznatky z tejto ukrajinskej cesty mi pomôžu,“ dodal minister s tým, že Slovensko má ako sused Ukrajiny zjavný záujem na tom, aby to bola bezpečná krajina.

 

 

V stredu Lajčák navštívi aj jediný most pre peších v Luhanskej oblasti, ktorý je poškodený a želá si, aby sa podarilo dosiahnuť dohodu o rekonštrukcii. To je zároveň podľa ministra príklad toho, ako konkrétne pomôcť konkrétnym ľuďom.

Dnes zaznel podľa ministra celý rad konkrétnych vecí týkajúcich sa napríklad auditu Minských dohôd, aby sa ukázalo, ktorá strana čo plní a neplní.

 

„Hovorili sme detailne o výmene zajatcov, o tom, kde by sa mandát pozorovateľskej misie OBSE mohol posilniť,“ špecifikoval dnešné rozhovory.

 

V rozhovoroch s ukrajinskými politikmi zdôraznil záujem medzinárodného spoločenstva, aby prezidentské aj parlamentné voľby boli organizované tak, aby to zodpovedalo všetkým štandardom, aby voľby nemohli byť spochybniteľné.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies