Miroslav Lajčák rokoval vo Washingtone s Johnom Boltonom

NETKY.SK • 4 Apríl 2019, 10:07 • 2 min
Miroslav Lajčák rokoval vo Washingtone s Johnom Boltonom

BRATISLAVA - Miroslav Lajčák sa práve nachádza vo Washingtone, kam pricestoval, aby rokoval s vysokopostavenými predstaviteľmi americkej administratívy. Jeho cesta je spojená so 70. výročím vzniku NATO.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie sa okrem iných stretol aj s Johnom Boltonom, poradcom prezidenta pre národnú bezpečnosť. Venovali sa otázkam bilaterálnej a transatlantickej spolupráce, zahraničnopolitickým témam, ako aj konkrétnym možnostiam spolupráce v rámci slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Podľa Lajčáka sú Európa a USA kľúčovými spojencami. „Slovensko a Spojené štáty sú okrem historickej a hodnotovej blízkosti aj vzájomnými dôležitými obchodnými partnermi a investormi. Sme na seba odkázaní, hoci existujú otázky a témy, v ktorých sa nezhodneme. Spolu sme však silnejší,“ povedal šéf diplomacie SR.

 

img

 

Slovensko kooperuje s USA v mnohých oblastiach, napr. v oblasti súčinnosti v rámci NATO či dlhoročnej spolupráce slovenských ozbrojených síl s Národnou gardou štátu Indiana. Bratislava a Washington spolupracujú aj na projektoch v rámci rozvojovej a transformačnej pomoci v regiónoch, ktoré sú prioritné pre slovenskú zahraničnú politiku ako napríklad Ukrajina či západný Balkán. Spolupráca sa týka aj energetiky, obchodu či bezpečnosti a boja proti terorizmu.

 

 

Okrem toho minister zahraničných vecí odprezentoval priority slovenského predsedníctva v OBSE. Stalo sa tak na pôde Helsinského výboru amerického Kongresu, kde sa Lajčák stretol s jeho predsedom, kongresmanom Alee Hastingsom. Vo svojom vystúpení apeloval na silu multilateralizmu. „Národy musia v týchto zložitých časoch spoločne prispievať k budovaniu stability, bezpečnosti a prosperity nielen v priestore OBSE, ale prakticky na celom svete,” uviedol. Zároveň upozornil na nebezpečenstvo, ktoré v dnešnom svete predstavuje tendencia izolacionizmu.

Lajčák okrem toho vystúpil aj na konferencii venujúcej sa budúcnosti Severoatlantickej aliancie, ktorá dnes oslavuje 70. výročie založenia a vyzdvihol silné puto medzi USA a Európou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies