Miroslav Lajčák: O kandidatúre Radoslava Procházku sa v Luxemburgu rozhodne v novembri

NETKY.SK • 2 November 2016, 12:36 • 2 min
Miroslav Lajčák: O kandidatúre Radoslava Procházku sa v Luxemburgu rozhodne v novembri

BRATISLAVA – O tom, či Radoslav Procházka uspeje na Všeobecnom súde EÚ, sa rozhodne v priebehu novembra. Po dnešnom zasadnutí vlády SR to uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

Lajčák tiež reagoval na fakt, že luxemburský súd otvoril kontradiktórne konanie k listu predsedu strany SaS Richarda Sulíka, ktorý upozornil na nevhodnosť najnovšieho kandidáta Slovenska na tento súdny post. Slovensko musí v tejto súvislosti podľa ministra odpovedať na dodatočné otázky.

 

"Nezastupujem rezort, ktorý je súčasťou tohto, čiže, treba sa pýtať Súdnej rady, ministerstva spravodlivosti. Ale to, čo môžem povedať, je, že je to štandardný postup," uviedol Lajčák na otázku, čo kontradiktórne konanie znamená pre Slovensko. "To znamená, ak sú nejaké dodatočné otázky, ktoré sú, tak súd požiadal o zaslanie odpovedí na tieto otázky," doplnil.

 

Predseda SaS v liste upozornil Súdny dvor EÚ na nízky morálny kredit Procházku a na netransparentné financovanie jeho dvoch politických kampaní, prezidentskej a parlamentnej. Procházka v pondelok (31.10.) oznámil, že sa k tomuto dňu vzdáva mandátu poslanca Národnej rady SR a členstva v strane #Sieť. Nebude teda čakať na výsledok výberu v Luxemburgu, mieni sa v plnom rozsahu vrátiť k právnej praxi.

 

Procházka je už druhým kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ, ktorý je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. Pred ním neuspela kandidátka Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka. Súdna rada zvolila Procházku za ďalšieho kandidáta 19. septembra, vláda kandidatúru odsúhlasila 28. septembra. Slovensko je poslednou krajinou, ktorá ešte nemá post novovytvoreného dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ obsadený.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies