Miroslav Kalousek: Česko sa ocitlo na križovatke

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 14:05 • 2 min
Miroslav Kalousek: Česko sa ocitlo na križovatke

Praha - Česká republika sa podľa slov podpredsedu koaličnej TOP 09, ministra financií v demisii Miroslava Kalouska, ocitla na križovatke.

slovakia

left justify in out

"Buď budeme teraz ďalej pokračovať smerom k normálnej parlamentnej demokracii so všetkými ústavnými zvyklosťami, aké platili posledných 20 rokov, a s režimom maximálnych osobných slobôd pre každého, či je to pravičiar alebo ľavičiar. Alebo pod vplyvom priamo zvoleného prezidenta na križovatke odbočíme ku korporatívnemu štátu alebo dokonca k putinovskému režimu, režimu omnoho autokratickejšiemu ako doteraz," uviedol koaličný politik v rozsiahlom rozhovore pre dnešné vydanie denníka Lidové noviny. Podľa Kalouskových slov sa prezidentovi môže podariť nastaviť nové ústavné zvyklosti za predpokladu, že bude česká poslanecká snemovňa ako prezidentov protihráč v tomto zápase ustrašená. "Urobím všetko, aby snemovňa pánovi prezidentovi ukázala, že toto mu nemôže prejsť. Verte mi, že pre mňa nie je až taký problém, že končí práve moja vláda. Vlády prichádzajú a odchádzajú. My čelíme problému, že niekto chce zásadným spôsobom meniť mechanizmus, ktorým sa vytvárajú vlády," vyhlásil druhý muž TOP 09. Miroslav Kalousek odpovedal na otázku, prečo jeho strana prestáva hovoriť o predčasných voľbách, slovami: "Čo by, sakra, vyriešili predčasné voľby? Kde je záruka, že sa po nich 'gosudar' opäť nezamyslí a nepostaví si úplne inú vládu, než pre akú tam bude väčšina? Možno sa mu to tak bude javiť vhodnejšie a možno mu agentúra SANEP prinesie prieskum, že by to ľudia podporovali viac. Rozumiete, s prezidentom, ktorý sa chová takto, nemusia byť už vôbec žiadne voľby - predčasné ani riadne".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona