Miroslav Donutil na Art Film Feste pripevnil svoju plaketu

NETKY.SK • 20 Jún 2012, 22:30 • 2 min
Miroslav Donutil na Art Film Feste pripevnil svoju plaketu

Miroslav Donutil na Art Film Feste pripevnil svoju plaketu - Kultúra Herec Miroslav Donutil dnes na 20. ročníku Art Film Festu v Trenčianskych Tepliciach pripevnil mosadznú plaketu so svojím menom.

slovakia

left justify in out

img

Herec Miroslav Donutil dnes na 20. ročníku Art Film Festu v Trenčianskych Tepliciach pripevnil mosadznú plaketu so svojím menom. Jeden z najobľúbenejších českých hercov je jedným troch tohtoročných laureátov ocenenia Hercova misia, ktorých držitelia majú svoje plakety umiestnené vo festivalovom parku. Na začiatku jubilejného 20. ročníka festivalu si túto cenu prebrala francúzska herečka Emmanuelle Béart a v sobotu si ju prevezme oscarový herec Sir Ben Kingsley. Donutil na stredajšej tlačovej konferencii pred slávnostným ceremoniálom povedal, že dostať Hercovu misiu je pre neho poctou. „Ceny sú veľkým povzbudením. Uvedomíte si, že niekto vám to musel dať a musel vám to dať za niečo,“ povedal herec. Pred pripevňovaním mosadznej plakety divákom porozprával zopár historiek z nakrúcanie jeho filmov Dědictví aneb Kurvahošigutentag (1992) a Pelíšky (1999). Šesťdesiatjedenročný Miroslav Donutil je nielen filmovým a televíznym, ale i divadelným hercom. Už roky hráva v Národnom divadle v Prahe v divadelnej hre Sluha dvoch pánov od talianskeho dramatika Carla Goldoniho. V tejto súvislosti na Art Film Feste prezradil, že toto dielo sa už čoskoro dočká filmovej adaptácie. Snímku by mali začať nakrúcať na budúci rok v máji v Benátkach. Režisérom filmu bude český filmár Jiří Strach. Ten má na konte rozprávku Anděl Páně (2005), televíznu psychologickú komédiu BrainStorm (2008) či dramédiu Vrásky z lásky (2012), ktorá bude v slovenských kinách od 19. júla.

Miroslav Donutil dnes patrí bez pochýb k českej hereckej špičke. Na konte má prestížne ocenenia Český lev aj víťazstvá v diváckej ankete TýTý o najobľúbenejšieho herca. Pôvodne sa chcel stať novinárom, ale skúsenosti s amatérskym divadlom i jeho extrovertná povaha ho nasmerovali k herectvu. Napokon, toto umenie mal už v génoch. Jeho rodičia boli ochotníci a starý otec bol vynikajúcim rozprávačom. Už počas štúdií na JAMU hral v legendárnom brnianskom divadle Husa na provázku, kde pôsobil od 70. rokov a stvárnil tu viac ako päťdesiat nezabudnuteľných postáv, ktoré mu umožnili vyzrieť v špecifickú hereckú osobnosť. V súčasnosti tam pôsobí jeho syn. V roku 1990 sa stal členom Činohry Národného divadla v Prahe, kde pôsobí dodnes. Od začiatku svojej kariéry si zahral v takmer stovke televíznych či filmových diel. V roku 1978 na seba upozornil svojou prvou hlavnou postavou, lúpežníka Nikolu Šuhaja, v snímke Balada pro banditu, ale na ozajstnú pozornosť filmových divákov si musel počkať až do 90. rokov. Zaujal aj menšími úlohami, napríklad v úlohe uhladeného advokáta Ulricha z kultového filmu Dědictví aneb Kurvahošigutentag (1992), komunistu a rázneho otca v legendárnych Pelíškoch (1999) či farára v Želaroch (2003), ktoré boli nominované na Oscara. Nezabudnuteľné sú aj jeho postavy dôstojníkov v komédiách z vojenského prostredia Tankový prapor (1991) a Čierni baróni (1992). Za svoj výkon vykastrovaného námestníka v čiernej komédii Pasti, pasti, pastičky (1998) si vyslúžil Českého leva za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Naposledy mal úspech v úspešnom filme Román pre mužov (2010), v ktorom stvárnil cynického a nekompromisného právnika. Známy je aj ako skvelý rozprávač vtipných historiek. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona