Miro Žbirka v Bratislave zabodoval s programom Abbey Road Night

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 07:08 • 2 min
Miro Žbirka v Bratislave zabodoval s programom Abbey Road Night

BRATISLAVA – Bratislavské Štúdio L+S sa v utorok večer vrátilo do čias slávy skupiny The Beatles.

slovakia

left justify in out

Miro Žbirka Abbey Road Night je názov špeciálneho koncertu, ktorý Meky odohral spolu s hosťami, ktorými boli The Backwards a Ged Maloney z Liverpoolu v sprievode skupiny So Fine. Stalo sa tak práve v deň 71. narodenín Paula McCartneyho (*18.6.1942 v Liverpoole). K názvu koncertu inšpirovalo Žbirku nahrávanie piesní Love Shines a In the Sun počas minulého leta v slávnom londýnskom štúdiu Abbey Road.

Správnu náladu v hľadisku vytvorili obe formácie a slovenský Paul McCartney mal uľahčenú úlohu. Začal netradične, skladbou Lady Madonna skupiny The Beatles v sprievode klavíra Honzu Horáčka. Ďalšími už boli hity, ktoré patria do zlatého fondu slovenskej populárnej hudby: 22 dní, Dr. Jekyll a Mr. Hyde, megamix zložený z piesní V slepých uličkách, Nechodí, Pozri, Katka, Len s ňou, Balada o poľných vtákoch, Co bolí, to přebolí - ku ktorej pozval na pódium speváčku Marthu - Biely kvet, Love Shines, ktorú nahrával v štúdiu na Abbey Road, a beatlesovka Hey Jude. Hľadisko si vytlieskalo dva prídavky v podobe ďalších hitov Atlantída a Mám rád; tú druhú už samozrejme postojačky. Žbirka nestarne, zabával pesničkami aj bonmotmi, ktoré už k jeho „spíkrovaniu“ koncertu tradične patria.

Abbey Road Night rozbiehali košickí The Backwards, ktorí interpretujú skladby The Beatles, a podľa reakcie hľadiska rozbehli večer veľmi dobre. Nenašiel sa v hľadisku nik, kto by piesne skupiny The Beatles nepoznal. Keďže išlo o Abbey Road Night, tak chlapci zahrali Come Together, Something, Octopus's Garden, Here Comes the Sun, Golden Slumbers a Carry That Weight, teda všetko piesne zo slávneho albumu Abbey Road. Nechýbala Let It Be, ďalšími Ob-La-Di, Ob-La-Da, While My Guitar Gently Weeps, Birthday a Back in the U.S.S.R z nemenej úspešnej eponymnej platne The Beatles (tzv. White Album). Chlapci navyše rozprávali medzi sebou tak, ako na koncertoch rozprávali samotní "Chrobáci". Svoje vystúpenia majú The Backwards prepracované do detailov, aj oblečení boli presne tak, ako The Beatles na známej fotografii z obalu platne Abbey Road, na ktorej idú za sebou cez prechod pre chodcov - John celý v bielom, Ringo v tmavom obleku s kravatou, Paul v obleku bez kravaty a George v riflovej súprave.

Druhým hosťom bol Ged Maloney so skupinou So Fine. Vyrastal pri Liverpoole, ako mladík už hral v legendárnom liverpoolskom Cavern Clube, kde začínali aj The Beatles. V súčasnosti pôsobí v Prahe. Ged ponúkol piesne zo svojej tvorby, stihol sa pochváliť, že má novonarodeného syna Jacka, ktorému zložil pesničku, a v závere svojho setu pridal aj Twist & Shout, známy hit z podania The Beatles aj originálnej verzie amerických The Isley Brothers. Hľadisku sa ušiel aj prídavok, Stingov známy hit Englishman in New York.

„Tento nápad vlastne nebol môj, vymyslel ho Rob Cass, ktorý mi produkoval piesne, ktoré sme nahrali v štúdiu Abbey Road. Nevedel som z počiatku, že to myslí tak vážne. Po nahrávaní mi povedal, že by bolo dobré, keby prišiel k nám a spolu sme si zahrali na jednom pódiu. The Backwards som pozval, pretože oni naplnili myšlienku Paulových narodenín, zároveň nám pripomenuli The Beatles a Ged Maloney zase Liverpool. Máme za sebou tri vystúpenia: v Prahe, Brne a tu v Bratislave. Nie je vylúčené, že podobný koncert zopakujeme,“ uviedol po koncerte pre TASR Žbirka.

„Meky je asi najlepší interpret mojich piesní, určite čo sa týka koncertného prevedenia, čo diváci mohli vidieť. Má to v sebe, vie ako zachovať sviežosť pesničiek, ktoré ani po rokoch neznejú opotrebovane. Veľmi si to vážim, zároveň si vážim, ako k piesňam pristupuje, ctí si text, čo nerobí veľa spevákov. Nečudo, že diváci takto reagujú, pretože hĺbka, ktorá je v ňom pri jednotlivých skladbách, sa potom prenesie do hľadiska,“ povedal na adresu Mira Žbirku textár Kamil Peteraj, ktorý patril k viacerým známym tváram v hľadisku Štúdia L+S.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona