Miro Šmajda sa riadi princípmi budhizmu a taoizmu

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 08:41 • 2 min
Miro Šmajda sa riadi princípmi budhizmu a taoizmu

BRATISLAVA - Slovenského speváka Mira Šmajdu od detstva zaujímajú východné filozofie. „Najviac ma lákajú princípy budhizmu a taoizmu.

slovakia

left justify in out

Páči sa mi, že napríklad budhizmus nie je vnímaný až tak ako náboženstvo, ale skôr ako filozofia,“ uviedol 26-ročný spevák v rozhovore pre agentúru SITA. „Nepôsobí tak striktne, že tu máš jedného boha a máš to takto napísané a tu máš nejaké pravidlá, ktoré sa pokojne dajú obchádzať alebo meniť, keď nejakému pánovi napadne, že mu niečo nevyhovuje," vysvetlil. „V našej kresťanskej krajine sa zároveň všetci hrajú na moralistov a stále všetko kritizujú," zhodnotil mladý Košičan.


Najväčšmi ho však podľa jeho slov rozčuľujú ľudia chodiaci na spovede. "Ľudia sa spovedajú a myslia si, že potom majú zas čistý štít. Z toho mi je úprimne na zvracanie. Vždy mi to bolo proti srsti," poznamenal rozhorčene. "Kto im dal návod na žitie? Myslia si, že ho majú, lebo chodia do kostola,“ pokračoval. „Už som párkrát bol za to spucovaný a furt o tom hovorím nahlas a je mi to jedno. Je to môj názor,“ povedal. „Som zástanca životnej cesty individualizmu. Každý má právo byť samourčená osoba a každý má právo na život s tým, že rešpektuje všetko ostatné naokolo. A toto sa mi páči na budhizme, ten totiž nikoho do ničoho nenúti, je to absolútne slobodné. To si myslím, že je asi najlepšia viera alebo životná cesta - cesta podľa zákonov prírody, pretože príroda je univerzálne múdra,“ dodal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies