Minulý týždeň sa vyskytla na Slovensku prvá tropická noc

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 10:14 • 2 min
Minulý týždeň sa vyskytla na Slovensku prvá tropická noc

BRATISLAVA - Uplynulý týždeň sa na Slovensku vyskytla prvá tropická noc. Zaznamenala ju klimatologická stanica v Piešťanoch v piatok (23. 5.), kde namerali 20,1 stupňov Celzia. Informuje o tom webová stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

"Keď sa však pozrieme do histórie, nejde o výnimočný jav, pretože tropické noci sa v máji vyskytli už niekoľkokrát, prvýkrát to bolo v roku 1977, zhodou okolností tiež v Piešťanoch. Potom sa tropické noci v máji vyskytovali sporadicky na rôznych meteorologických staniciach Slovenska až na rok 2007, keď tropickú noc v máji zaznamenalo až osem meteorologických staníc," uvádzajú klimatológovia. Ako dodávajú, je zaujímavé, že prvá tropická noc predbehla prvý tropický deň, ktorý bol zaznamenaný práve 23. 5. na východe Slovenska v Michalovciach a nie v Piešťanoch, kde bola pozorovaná tropická noc.

 

Ako uvádza SHMÚ, v Piešťanoch to bolo po piatykrát od roku 1961, keď sa vyskytla tropická noc už v máji a to v rokoch 1977, 1983, dvakrát v roku 2007 a práve v máji tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies