Minulý týždeň ďalšie zbytočne vyhasnuté životy

NETKY.SK • 3 Júl 2012, 12:08 • 2 min
Minulý týždeň ďalšie zbytočne vyhasnuté životy

Minulý týždeň ďalšie zbytočne vyhasnuté životy - Krimi Porušenie dopravných predpisov, bezohľadná jazda spôsobili aj minulý týždeň nezvratné následky. V minulom týždni evidujeme celkom 279 dopravných nehôd, o 12 menej ako v rovnakom týždni minulý rok.

slovakia

left justify in out

img

Porušenie dopravných predpisov, bezohľadná jazda spôsobili aj minulý týždeň nezvratné následky. V minulom týždni evidujeme celkom 279 dopravných nehôd, o 12 menej ako v rovnakom týždni minulý rok. Ťažko sa zranilo 14 osôb, o 11 menej ako pred rokom. O život prišlo osem osôb. Minulý týždeň tri kraje bez smrteľnej nehody, Trnavský, Trenčiansky a Banskobystrický kraj. Najmenej nehôd bolo v Trenčianskom kraji 15, najviac nehôd sme minulý týždeň zaznamenali v Prešovskom kraji 55.

Od začiatku tohto roka do nedele (1.7.2012) evidujeme na území Slovenska 140 vyhasnutých životov na cestách v dôsledku dopravných nehôd, čo je o jeden vyhasnutý život viac ako v minulom roku (139). Na následky dopravných nehôd doposiaľ doplatilo životom 86 vodičov a spolujazdcov, 10 motocyklistov, 31 chodcov a 13 cyklistov. Celkovo došlo na slovenských cestách k 6.487 dopravným nehodám, o 883 menej ako v rovnakom období minulý rok (7.370).

Opakovane apelujeme na chodcov a cyklistov, aby nosili reflexné prvky. Za dopravnú nehodovosť, úmrtnosť a zranenia na cestách je zodpovedná celá spoločnosť, každý jednotlivec. Keď si sadáme za volant, nerobme to bezhlavo, treba si premyslieť trasu, prehodnotiť svoje schopnosti, zohľadniť poveternostné podmienky, počasie. Apelujeme aj na menej skúsených, mladých vodičov, aby šoférovali zodpovedne. Pri výjazde z vedľajšej cesty na hlavnú treba zvýšiť pozornosť, často sa stáva, že vodiči prehliadnu motocyklistov a takéto strety končia takmer vždy tragicky. Ohľaduplnosť a predvídavosť sú taktiež veľmi dôležité. Vodiči pri strete s chodcami, cyklistami i motocyklistami neutrpia také fatálne následky, preto by mali byť ostražití a predvídať najmä na miestach, kde možno predpokladať, že je zvýšený pohyb týchto účastníkov.

V poslednom období polícia zaznamenala niekoľko prípadov úmrtí chodcov a motocyklistov. S cieľom pozitívne ovplyvniť tento nepriaznivý vývoj, je v uliciach opäť viac policajtov. Najmä v čase dopravných špičiek sú policajti v blízkosti priechodov pre chodcov v blízkosti škôl, nemocníc, staníc, kostolov, cintorínov a nákupných centier. Každý rok sa počas letnej sezóny zvyšuje premávka na cestách. Zvyšuje sa pohyb domácich i zahraničných turistov, tým aj počet vozidiel na cestách. Zvýšením intenzity cestnej premávky rastie riziko vzniku kolíznych situácií v premávke, ktoré následne vyúsťujú do vzniku dopravných nehôd. Nielen na zníženie nehodovosti a úmrtnosti na cestách, ale aj na ochranu života, zdravia a majetku občanov sme aj tento rok pripravili zvýšené bezpečnostné opatrenia. Polícia v letnom období posilní hliadkovú činnosť poriadkovej, železničnej, hraničnej a cudzineckej polície, ako aj činnosť dopravnej polície na miestach s vyšším pohybom osôb a dopravných prostriedkov. V mesiacoch júl a august sa zameriame najmä na miesta kultúrno-spoločenských podujatí, okolie kúpalísk, letovísk, priechodov pre chodcov, detských ihrísk a parkov. Pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou sa zameriame na priestupky v dynamike cestnej premávky a zisťovanie požitia alkoholu vodičmi. V lete budeme vykonávať dopravno-bezpečnostné akcie a to najmä na nehodových úsekoch. Tie budú zamerané na kontrolu dodržiavania pravidiel cestnej premávky, ktoré sú príčinami dopravných nehôd. Dodržiavanie pravidiel cestnej premávky vodičmi motocyklov a motorových vozidiel voči chodcom a cyklistom najmä v obciach.

Zdroj: PPZ SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies