Minulý týždeň bol kritický najmä pre chodcov a motorkárov

NETKY.SK • 10 September 2012, 10:50 • 2 min
Minulý týždeň bol kritický najmä pre chodcov a motorkárov

Minulý týždeň bol kritický najmä pre chodcov a motorkárov

slovakia

left justify in out

img

V priebehu minulého týždňa došlo na Slovensku k 294 dopravným nehodám, pri ktorých zomrelo šesť osôb, traja motocyklisti, dvaja chodci a jeden vodič. Tri kraje boli minulý týždeň bez smrteľnej nehody, Bratislavský, Nitriansky a Banskobystrický kraj.

Od začiatku tohto roka do nedele 9. septembra evidujeme celkom 9.222 dopravných nehôd, čo je o 969 menej ako v rovnakom období minulý rok (10.191). V rovnakom období minulý rok prišlo o život 205 osôb, kým tento rok 199. Na následky dopravných nehôd doposiaľ doplatilo životom 120 vodičov a spolujazdcov, 18 motocyklistov, 41 chodcov a 20 cyklistov. Opätovne apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa správali zodpovedne a dodržiavali dopravné predpisy.

Od dnes (10. septembra) do nedele (16. septembra) prebehne aj na slovenských cestách ďalšia dopravno-bezpečnostná akcia medzinárodnej stavovskej organizácie TISPOL, ktorá združuje služby dopravnej polície európskych štátov. Septembrová týždňová dopravno-bezpečnostná akcia je zameraná na dodržiavanie povinností osôb sediacich na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením. Do celoeurópskej dopravno-bezpečnostnej akcie sa zapoja policajti na celom území Slovenska. Cieľom dopravno-bezpečnostnej akcie je pozitívne ovplyvnenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Bezpečnostné pásy a zadržiavacie zariadenia prispievajú k bezpečnosti prepravovaných osôb. V prípade dopravnej nehody zvyšujú pravdepodobnosť záchrany ľudského života. Preto by ich používanie malo byť predovšetkým otázkou zodpovednosti za život a zdravie nás i ostatných pasažierov. Policajti budú kontrolovať či osoby sediace na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom ho počas jazdy používajú. Osoba sediaca na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením je totiž povinná ho použiť. Taktiež budú kontroly zamerané na používanie detských zadržiavacích zariadení počas jazdy. Ak sa na sedadle vozidla vybavenom bezpečnostným pásom prepravuje dieťa s výškou menšou než 150 cm, musí byť toto sedadlo vybavené detským zadržiavacím zariadením. Dopravní policajti sa zamerajú aj na ostatné porušenia pravidiel cestnej premávky. Na nedodržiavanie povolenej rýchlosti, porušovanie zákazu požívania alkoholu alebo iných návykových látok vodičmi a porušovanie základných povinností vodičov.

Zdroj: PPZ SR 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies