Minulý rok bolo v daňových rajoch 4777 slovenských firiem, Cyprus predbehol USA

NETKY.SK • 9 Február 2017, 10:13 • 2 min
Minulý rok bolo v daňových rajoch 4777 slovenských firiem, Cyprus predbehol USA

BRATISLAVA – Počet slovenských firiem v daňových rajoch v roku 2016 vzrástol.

slovakia

left justify in out

Aktuálne je ich v týchto destináciách historicky najviac. Podľa údajov dátovej spoločnosti Bisnode Slovensko sa vlani v daňových rajoch nachádzalo 4777 podnikov, medziročne teda ich počet stúpol o 76 a medzikvartálne až o 147.

 

Rekordným skokanom za celý minulý rok je Cyprus. Na ostrove v súčasnosti sídli 1066 slovenských spoločností, teda asi pätina zo všetkých našich firiem, ktoré sú priamo zaregistrované v niektorom z daňových rajov.

 

„V poslednom štvrťroku na Cyprus odišlo o 133 firiem viac ako v štvrťroku predtým a o 149 viac ako v roku 2015. Predpokladáme, že jeho pád sa už definitívne zastavil,“ uviedol konzultant spoločnosti Milan Seliak. Spôsobené je to podľa neho najmä prekonaním bankovej krízy v krajine.

 

Zároveň poukázal na to, že grécky ostrov bol dlhodobo tretím najobľúbenejším rajom pre slovenských podnikateľov. Aktuálne sa však posunul na druhé miesto, z ktorého zosadil Spojené štáty americké.

„V roku 2012 to bolo naposledy, keď mal Cyprus registrovaných viac našich spoločností ako USA. Dôvodov môže byť viac. Cyprus láka pre priaznivé podnikateľské prostredie vyznačujúce sa nízkymi daňami, nulovou daňou z dividend a anonymitou. Za poklesom firiem v USA však môžu stáť aj prezidentské voľby,“ domnieva sa Seliak.

 

V Spojených štátoch amerických v súčasnosti sídli 1028 slovenských podnikov, čo znamená oproti roku 2015 pokles o 36 firiem.

 

Cyprus nebol podľa analýzy jediný, kde výrazne pribudli nové registrácie. Slováci čoraz viac dôverujú Spojeným arabským emirátom. Práve emiráty boli po Cypre druhým najväčším skokanom za minulý rok. Počas vlaňajška im pribudlo 47 firiem, teda viac než tretina z celkového počtu spoločností aktuálne sídliacich v tejto krajine.

 

„Ich plusom je najmä to, že dokážu zaistiť absolútnu anonymitu vlastníctva a firmy nie sú zaťažené žiadnymi miestnymi daňami,“ zdôraznil Seliak.

 

Najnovšie rekordné počty firiem zo Slovenska v daňovo zvýhodnených krajinách podľa neho potvrdzujú predpovede Bisnode, že firmy sa nového protischránkového zákona nezľakli.

 

„Už po schválení zákona sme nepredpokladali, že zapríčiní zásadný odlev podnikateľov z týchto destinácií. Dlhodobo vidíme, že o verejné obstarávanie sa zväčša nezaujímajú podniky so sídlom v daňových rajoch z hľadiska prvej úrovne vlastníctva,“ upozornil Seliak. Myslí si, že tie firmy, ktoré budú chcieť utajiť vlastníka, do štátnych tendrov nepôjdu priamo, ale cez subdodávateľov.

 

Jednotkou v daňových rajoch medzi Slovákmi je stále Holandsko. V roku 2016 v ňom malo sídlo 1142 spoločností. Aj napriek stále veľkej obľube však počet firiem v krajine začína stagnovať. Medziročne jej pribudli len dve spoločnosti. Pokles záujmu o odchod do Holandska sa prejavil aj pri českých firmách, stratilo ich takmer 300.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies