Minulosť J. Stana prekáža nielen KDH, ale aj Mostu-Híd

NETKY.SK • 7 Apríl 2011, 07:04 • 2 min
Minulosť J. Stana prekáža nielen KDH, ale aj Mostu-Híd

Minulosť J. Stana prekáža nielen KDH, ale aj Mostu-Híd

slovakia

left justify in out

img

Minulosť nominanta SaS Jána Stana na post šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) prekáža nielen KDH, ale aj Mostu-Híd. "Prekáža nám, že práve v tom období, keď bol riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS) pán Lexa (Ivan, pozn. TASR), on robil na analytickom oddelení," povedal dnes predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

Dodal, že strana získava v súčasnosti ďalšie informácie zo spomínaného obdobia a nad Stanom má otáznik. "Pokiaľ by sa potvrdili určité indície, tak ho nepodporíme, a budeme hľadať iného kandidáta," vyhlásil Bugár. Pripustil, že nominovať šéfa NBÚ by mohla nielen SaS, ale aj ostatné tri koaličné strany.

KDH zostalo podľa predsedu klubu Pavla Hrušovského z informácie, že Stano pôsobil v SIS za čias Lexu, prekvapené. Dodal, že preto nominant SaS nevyvoláva dôveru u kresťanských demokratov. "Náš postoj je limitovaný aj morálnym, aj odborným kreditom tohto človeka," poznamenal. Doplnil, že KDH rešpektuje právo strany SaS navrhnúť kandidáta, čo ale podľa Hrušovského neznamená "automatické rešpektovanie kandidáta na jeho zvolenie".

Najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS sa k nominantovi podľa šéfa poslaneckého klubu Jozefa Mikuša vyjadrí v pondelok na stretnutí koaličných lídrov.

Predseda liberálov Richard Sulík dnes povedal, že ak je kandidatúra Stana na čelo NBÚ kardinálnym problémom, SaS je pripravená ponúknuť na tento post iného človeka. Doplnil, že liberáli majú kandidátov dosť a aj takých, ktorí v SIS nepracovali.

Koalícia hľadá na čelo NBÚ nástupcu Františka Blanárika (ĽS-HZDS), ktorý na svoj post rezignoval. Rozhodnutie odísť vysvetľoval tým, že sa odmieta stať nástrojom spravodajských hier, ktorých cieľom je škandalizácia aj jeho osoby. Médiá o ňom totiž informovali, že za minulého režimu spolupracoval s vojenskou kontrarozviedkou.

Aj keď je NBÚ podľa koaličnej dohody v portfóliu SaS, kandidáta je pripravené predložiť aj KDH. "Sme pripravení ponúknuť serióznych kandidátov. Je to politická gescia predovšetkým SaS, ale záleží na tom, aby dohoda bola seriózna a aby kandidát obstál v odbornej aj všeobecnej verejnosti," povedal v pondelok pred rokovaním Koaličnej rady predseda KDH Ján Figeľ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies