Minsk zaplavili davy, Bielorusi oslávili Deň víťazstva nad fašizmom

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 17:12 • 2 min
Minsk zaplavili davy, Bielorusi oslávili Deň víťazstva nad fašizmom

MINSK - Deviaty máj nebol v Minsku iba dňom začiatku 78. majstrovstiev sveta v hokeji, ale zároveň i dňom osláv ukončenia II. svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom.

slovakia

left justify in out

Trieda nezávislosti v centre bieloruskej metropoly zažila počas tohto veľkého štátneho sviatku okázalú prehliadku, ktorá by sa dala prirovnať k prvomájovým pochodom v ČSSR.
     

Po hlavnom "prospekte" pochodovali v piatok zástupy oslavujúcich s plagátmi a transparentmi. Školáčky oblečené v národných krojoch či iných prestrofarebných kostýmoch mávali národnými vlajkami. Ulicu lemovali tisíce ľudí, na všetko dohliadali stovky nehybne stojacich policajtov. Kulisu dotvárali hudobníci hrajúci rezkú dychovku. "Sláva víťazom, hurá, hurá, hurá," zneli pokriky nadšeného davu. "Za mier!" hlásali heslá na plagátoch. Presne ako v Bratislave pred rokom 1989 na 1. mája. 
     

V minulých rokoch zahŕňala prehliadka v Minsku i tanky a delostrelectvo, tento rok krajina upustila od vojenskej techniky, zrejme preto, aby pred svetom nepôsobila tak agresívne. Každopádne, slávnosť si nenechal ujsť prezident krajiny Alexander Lukašenko, ktorý v rámci obradu položil vence pri Pamätníku víťazstva. Vo svojom príhovore nezabudol vyzdvihnúť vedúcu úlohu Sovietskeho zväzu pri porážke fašizmu, slovo "sovietsky" použil v prejave hneď niekoľkokrát. "Pre milióny ľudí sa stal Deň víťazstva večným svedectvom o odvahe národov, ktoré prekonali najväčšie zlo na svete - fašizmus. Nikto nesmie zabudnúť, že to bol Sovietsky zväz, ktorý hral rozhodujúcu úlohu pri rozdrvení hitlerovského Nemecka," vyhlásil bieloruský vodca pri príležitosti 69. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom.
     

Pompéznu slávnosť sledovali v uliciach aj stovky hokejových fanúšikov z celého sveta, ktorí prišli podporiť svoje mužstvo počas bojov na šampionáte. V dave nechýbali ani početní slovenskí priaznivci. "Bielorusi slávia svoj Deň víťazstva a verím, že večer ho budú sláviť aj naši hokejisti," vyznal sa fanúšik z Košíc odkazujúc na večerný duel, v ktorom zverenci Vladimíra Vůjteka nastúpili na úvod turnaja proti rivalovi z Česka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies