Minsk bol dejiskom najväčšej protestnej akcie od decembra 2010

NETKY.SK • 26 Marec 2012, 06:52 • 2 min
Minsk bol dejiskom najväčšej protestnej akcie od decembra 2010

Minsk bol dejiskom najväčšej protestnej akcie od decembra 2010

slovakia

left justify in out

img

Na najväčšej protestnej akcii bieloruskej opozície v ostatnom období, pochode po povolenej trase ulicami Minsku, sa podľa dnešnej informácie nezávislej agentúry Belapan zúčastnilo asi 3000 ľudí. Policajné zdroje odhadli počet účastníkov na asi 700 osôb.
      Demonštranti, ktorí sa dožadovali prepustenia politických väzňov, niesli bielo-červeno-biele vlajky - symbol niekdajšej Bieloruskej ľudovej republiky (1918-1919), ako aj vlajky Európskej únie.
      Niekdajší kandidát na prezidenta krajiny Vitalij Rymaševskij na následnom mítingu vyzval k bojkotu nasledujúcich volieb v krajine. Zároveň označil strach za jedinú zbraň súčasného bieloruského režimu. Iný renomovaný Lukašenkov vyzývateľ Alexander Milinkevič vyhlásil: Chceme, aby bolo Bielorusko slobodné a aby ho neovládali klany.
      Naposledy vyšli tisícky Bielorusov do ulíc po prezidentských voľbách v decembri 2010, na čo vtedy moc reagovala tvrdými zákrokmi. Bezpečnostné zložky zadržali stovky stúpencov opozície, mnohých z jej lídrov odsúdili na nepodmienečné tresty odňatia slobody.
      Tentoraz v Minsku k žiadnym zadržaniam nedošlo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies