Minority Rights Group: Najohrozenejším národom sveta sú momentálne Sýrčania

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 15:58 • 2 min
Minority Rights Group: Najohrozenejším národom sveta sú momentálne Sýrčania

LONDÝN - Najohrozenejším národom sveta sú v súčasnosti Sýrčania. Vyplýva to z novej výročnej správy o hrozbe masového zabíjania s názvom Národy v ohrození 2015, ktorú vypracovala ľudskoprávna organizácia Minority Rights Group International (MRG) so sídlom v Londýne. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie MRG.

slovakia

left justify in out

Teroristická skupina Islamský štát (IS) je momentálne aktívna v siedmich štátoch na Blízkom východe, skupiny obyvateľstva sú však najviac ohrozené vládnymi silami. Útoky, ktoré sa pripisujú IS, sa v posledných mesiacoch rozšírili aj do Libanonu, Jemenu, Egypta, Líbye a Afganistanu a zintenzívnili sa v Sýrii a Iraku, konštatuje MRG.
     

"Ohrozenie Blízkeho východu zo strany IS by sme nemali podceňovať, väčšina ľudí sa však musí viac báť vlastných vlád," uviedol výkonný riaditeľ MRG Mark Lattimer.
     

Správa Národy v ohrození 2015 sa usiluje identifikovať národy alebo skupiny, ktoré majú potenciál byť počas roka 2015 najviac ohrozované genocídou, masovým vyvražďovaním alebo systematickými násilnými represiami. Oproti minulému roku v rebríčku najviac postúpili Sýria, Irak, Stredoafrická republika, Egypt a Ukrajina.
     

Kríza v Sýrii, ktorá sa po prvý raz dostala na čelo tabuľky Národy v ohrození, sa naďalej zhoršuje. Konflikt si vyžiadal už viac ako 200.000 obetí na životoch a približne polovica obyvateľstva Sýrie bola prinútená opustiť svoje domovy. Extrémny sektársky fanatizmus sa teraz rozšíril takmer do celej krajiny a takmer všetky zostávajúce kresťanské komunity žijú v enklávach na územiach kontrolovaných vládou. Seriózny pokus o nastolenie inkluzívnej demokracie sa vyskytol len v regiónoch pod kontrolou Kurdov na severe, uviedla MRG.
     

Irak sa dostal na čelo tabuľky už v roku 2006, keď bol index Národy v ohrození publikovaný po prvý raz, a v uplynulých rokoch sa od tejto pozície nikdy príliš nevzdialil. V roku 2014 bolo v krajine zabitých 14.000 civilistov, mnohí z nich počas masakrov spáchaných skupinou IS pri vyháňaní menšinových komunít - ako sú Jezídovia, Šabakovia, Chaldeo-Asýrčania a Turkméni - od Mosulu, Sindžáru a Ninivskej planiny. Tisíce jezídskych žien a dievčat sú stále v zajatí IS a riziko je naďalej vysoké aj pre šiitské komunity ohrozené Islamským štátom, ako aj pre sunnitov, ktorým hrozí odveta zo strany irackých bezpečnostných síl a spojených šiitských milícií.
     

"Prevahe blízkovýchodných a afrických štátov v tabuľke Národy v ohrození 2015 sa zrejme nedalo vyhnúť. Rovnako znepokojujúci je však aj vzostup rizika v dvoch svetových veľmociach: Rusku a Číne," povedal Lattimer.
     

Konflikt v Stredoafrickej republike (SAR), ktorý sa tento rok posunul o štyri miesta na desiatu priečku v tabuľke, naďalej pokračoval medzi prevažne moslimskými bývalými povstalcami aliancie Séléka a milíciami Anti-balaka zloženými prevažne z kresťanov. Viac ako 850.000 ľudí – približne jedna pätina celkovej populácie krajiny – bolo na konci roka 2014 utečencami alebo vnútorne presídlenými a tisíce z nich začiatkom roka 2015 utiekli zo svojich domovov. V apríli 2015 bola v Nairobi podpísaná kontroverzná mierová dohoda medzi bývalými lídrami aliancie Séléka a milícií Anti-balaka.
     

Egypt tento rok postúpil v rebríčku vyššie o ďalšie tri miesta. Prebiehajúce boje a zhoršujúca sa bezpečnostná situácia zasiahli životy sinajských beduínov, ktorí dlhodobo trpia politickou a ekonomickou marginalizáciou. Ľudskoprávni aktivisti tiež kritizovali tamojšiu vládu za to, že robila príliš málo na poskytnutie bezpečnosti pre koptské a iné kresťanské komunity, najmä v severnej časti Egypta, kde sú jednotlivci, ich domovy a miesta uctievania pravidelne terčom útokov.
     

V Číne, ktorá sa v tabuľke dramaticky posunula nahor o 15 priečok, sa vážne vyhrotilo správanie ujgurských militantov snažiacich sa o nezávislosť v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Pri teroristických útokoch tu bolo zabitých viac ako 200 ľudí, stovky ľudí zadržali pri masovom zatýkaní a bolo vynesených množstvo rozsudkov smrti. Podľa MRG sa urobilo málo pre riešenie otázok nedostatočného rozvoja a vylúčenia ujgurských komunít, ktoré sú dôvodom nepokojov, pričom vládna stratégia označovania ujgurských ľudskoprávnych aktivistov za teroristov zastavila pokusy o zlepšenie situácie.
     

Návrat autokratickejšieho štýlu vládnutia v Ruskej federácii, ktorá sa nachádza na 16. mieste tabuľky, sa deje súčasne so stúpajúcou xenofóbiou v ruskej spoločnosti zameranou voči migrantom pochádzajúcim zo zahraničia alebo z Kaukazu. Najväčšia hrozba je však v samotnom Severnom Kaukazsku, kde naďalej pokračujú pravidelné konflikty medzi ruskými silami a islamskými separatistami v Čečensku, Ingušsku, Kabardsko-Balkarsku a najmä v Dagestane, uvádza MRG.
     

Zatiaľ čo hrozby v Ruskej federácii stúpajú, v dôsledku čoho mnohé menšiny žijú v strachu, zástupná vojna Ruska s Ukrajinou, ktorá Ukrajine zaistila postup až o 39 miest v hodnotení tabuľky Národy v ohrození, spôsobila, že celé komunity na Ukrajine sa skrývajú v suterénoch svojich domov alebo boli zo svojich domovov vytlačené. Približne dva milióny Ukrajincov na východe krajiny boli presídlené alebo utiekli z krajiny. Hlasy ľudskoprávnych aktivistov na anektovanom Kryme sú potláčané.
     

"V Donbase a na Kryme sa práva ľudu stali objektom politickej manipulácie. Teraz potrebujeme podporiť lepší monitoring ľudských práv v teréne a ochrániť obhajcov ľudských práv," povedal Lattimer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona