Minoritní akcionári UniCreditu nesúhlasia s protiplnením

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 12:16 • 2 min
Minoritní akcionári UniCreditu nesúhlasia s protiplnením

BRATISLAVA - Minoritní akcionári UniCredit Bank Slovakia, ktorými sú rezort pôdohospodárstva a štátne organizácie v jeho správe, nesúhlasia s ponúknutým peňažným protiplnením zo strany banky a pravdepodobne pri hlasovaní na mimoriadnom valnom zhromaždení 19. júna zahlasujú proti cezhraničnému zlúčeniu českej a slovenskej banky UniCredit.

slovakia

left justify in out

Banka stanovila ako primerané peňažné protiplnenie za akcie, ktoré je povinná od akcionárov odkúpiť, na úroveň 12,50 eura na akciu. Podľa menšinových vlastníkov by však primeraným protiplnením mohla byť cena v rozmedzí 15 až 20 eur na akciu. Vyplýva to z návrhu postupu naloženia s 0,37-percentným podielom v spoločnosti UniCredit Bank Slovakia, ktorý v stredu schválila vláda.

V návrhu sa ďalej uvádza, že každý akcionár, ktorý splnil vybrané podmienky, ako napríklad zahlasovať proti cezhraničnému splynutiu firiem, má právo, aby od neho slovenská zúčastnená spoločnosť odkúpila akcie za primerané peňažné protiplnenie. Akcionárovi tak UniCredit Bank zašle návrh zmluvy o odkúpení akcií. Ak akcionár nesúhlasí s výškou poskytnutého peňažného protiplnenia, alebo ak výška peňažného protiplnenia nie je podľa akcionára primeraná, môže podať návrh na začatie konania na súde, a to najneskôr do jedného roka odo dňa, kedy sa cezhraničné zlúčenie spoločností zapísalo do obchodného registra, inak toto právo zaniká. 

V prípade, že minoritní akcionári nezahlasujú proti zlúčeniu, ich akcie sa vymenia pomerom jedna k jednej. Teda za každú jednu akciu zanikajúcej spoločnosti akcionár získa jednu akciu nástupníckej spoločnosti. Problematickým momentom transakcie podľa návrhu je, že menovitá hodnota akcie zanikajúcej spoločnosti (UniCredit Bank Slovakia) je 6,14 eura, teda 154,43 CZK (kurz CZK/EUR k 31. 12 .2012 = 25,151) a menovitá hodnota akcie nástupníckej spoločnosti je 46 CZK. Indikatívny výmenný pomer akcií zanikajúcej spoločnosti ku akciám nástupníckej spoločnosti je teda 1:0,2009. UniCredit Bank Slovakia stanovila ako primeranú sumu spomínaných 12,50 eura na akciu. 

Rezort pôdohospodárstva a štátne organizácie v jeho správe sa ako minoritní akcionári vyjadrili, že aj keď možno predpokladať, že samotný návrh predložený UniCredit Bank Slovakia bude spĺňať zákonné kritériá (podľa princípu „ani cent navyše“), nevypovedá to nič o skutočnej trhovej hodnote príslušných akcií. Z poznania trhovej praxe podľa nich vyplýva, že majoritní akcionári ponúkajú minoritným akcionárom protiplnenia na dolnej hranici tak zákonných kritérií ako aj skutočnej trhovej ceny v očakávaní, že aspoň časť minoritných akcionárov ako obyčajne napadne určenie ceny na súde. Na základe vykonaných odhadov Ministerstva financií SR, ktoré zohľadňujú doterajšiu výkonnosť a ziskovosť banky a perspektívy nástupníckej spoločnosti, by mohla byť podľa nich primeraným peňažným protiplnením cena v rozmedzí 15 až 20 eur na akciu. 

Predstavenstvo skupiny UniCredit schválilo projekt zlúčenia dcérskych spoločností v Českej republike a na Slovensku do jednej cezhraničnej banky 13. novembra tohto roka. Integrácia sa má ukončiť do konca roka 2013, následne na slovenskom trhu bude UniCredit fungovať ako pobočka zahraničnej banky. Zlúčenie aktivít UniCredit Bank na českom a slovenskom trhu prinesie od roku 2014 podľa očakávaní UniCredit Bank Slovakia synergie v oblasti nákladov, výnosov a racionalizácie organizačnej štruktúry. 

Majoritným akcionárom UniCredit Bank Slovakia je s 99-percentným podielom UniCredit Bank Austria, ktorá je členom UniCredit Group. Ministerstvo pôdohospodárstva SR má v UniCredit Bank 0,4-percentný podiel a 0,6 % akcií vlastnia drobní akcionári. UniCredit Bank vznikla zlúčením UniBanky a HVB Bank Slovakia. Akcionári oboch slovenských bánk 20. februára 2007 definitívne odsúhlasili na mimoriadnych valných zhromaždeniach ich zlúčenie a 1. apríla toho istého roku vznikla nová banka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies