Mínolovky NATO odstraňujú v Lamanšskom prielive výbušniny z dvoch svetových vojen

NETKY.SK • 14 Február 2017, 16:52 • 2 min
Mínolovky NATO odstraňujú v Lamanšskom prielive výbušniny z dvoch svetových vojen

BRUSEL - Flotila piatich mínoloviek patriacich členským krajinám NATO, medzi ktorými je aj belgická loď Narcis, začala dnes v Lamanšskom prielive medzinárodnú operáciu zameranú na odstraňovanie námorných mín a výbušnín pod hladinou mora.

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra Belga upozornila, že na operácii s názvom "Historická očista" (HOD), sa zúčastní jedna z dvoch flotíl Severoatlantickej aliancie špecializovaných na vyhľadávanie a likvidáciu námorných mín a výbušnín pod morskou hladinou. Operácia potrvá do 23. februára a ide o typ námorného cvičenia, aké aliancia usporadúva už od roku 1966.

 

Belga pripomenula, že morské dno vo východnej časti Lamanšského prielivu, ako aj dno Severného mora dodnes skrývajú značné množstvo "historických" výbušnín - pozostatkov z dvoch svetových vojen. Ide o bomby, granáty a hlbinné míny, ktoré môžu predstavovať nebezpečenstvo pre námornú dopravu.

 

Flotilu aliancie tohto roku tvoria estónska loď M313 Admiral Cowan, podobné plavidlo patriace britskému námorníctvu M110 Ramsey, belgická mínolovka M923 Narcis, holandská M860 Schiedam, ako aj nórska mínolovka M340 Hinnoy.

(spravodajca TASR Jaromír Novak) luk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies