Ministrovi Žigovi o prírode radí žena od J&T

NETKY.SK • 19 Apríl 2014, 09:42 • 2 min
Ministrovi Žigovi o prírode radí žena od J&T

BRATISLAVA - Rady o ochrane prírody dostáva minister životného prostredia Peter Žiga zo Smeru od Anny Juskovej, ktorá zároveň vybavuje pre Tatry Mountain Resorts povolenia na výstavbu v národných parkoch. Za firmou stojí finančná skupina J&T, píše denník SME.

slovakia

left justify in out

Bývalá zamestnankyňa ministerstva Anna Jusková ministrovi radí aj pri príprave zonácie Tatranského národného parku, ktorá má stanoviť územia, kde štát umožní ďalší rozvoj cestovného ruchu. Jusková od roku 2011 vystupuje v desiatkach povoľovacích konaní ako zástupkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts, za ktorou stojí finančná skupina J&T. Ako denník SME pripomína, spoločnosť TMR je najväčším investorom v Nízkych aj Vysokých Tatrách, patria jej napríklad veľké lyžiarske strediská v Tatranskej Lomnici či v Jasnej pod Chopkom. 

 

Kým vláda zonáciu Vysokých, ale aj Nízkych Tatier neschváli, na akúkoľvek výstavbu v národných parkoch musia štátne orgány povoľovať výnimky. Práve tieto konania podľa SME podpisuje „v mene TMR“ Jusková. „Na jednej strane stojí žiadateľ o výstavbu lanovky a na druhej povoľovateľ, ktorý by mal brániť prírodu. Ak na oboch koncoch stojí tá istá osoba, je to jednoznačný konflikt záujmov,“ povedal pre denník náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk Juraj Lukáč. 

 

Ministerstvo nesúhlasí. Hovorca rezortu Maroš Stano vraví, že Jusková je len externou poradkyňou ministra. V tomto štvrťroku vraj Žigovi radila len 17 hodín za 303 eur. „Výstupy pani Juskovej sú čisto odborného charakteru ako dlhoročnej odborníčky, ktorú rešpektuje aj tretí sektor a bola pri tvorbe legislatívy v oblasti životného prostredia aj v minulosti,“ tvrdí. Stano upozorňuje, že na ministerstve robila už v rokoch 1994 až 2008. Kreslo riaditeľky odboru ochrany prírody a krajiny opustila až po čistkách SNS v rezorte počas prvej vlády Roberta Fica. Zdroj z prostredia ministerstva, ktorý nechcel byť menovaný, pre SME uviedol, že Jusková v službách TMR využíva práve kontakty na svojich bývalých podriadených a výnimky pre investorov často vybavuje na ministerstve osobne. 

 

„V tejto oblasti sa pohybujem veľmi dlho a na ministerstve som pracovala 14 rokov, preto je logické, že stretávam aj svojich bývalých kolegov. Fakt, že ich poznám, však nemôže ovplyvniť výsledok procesu,“ tvrdí Jusková. Konflikt záujmov pri svojom pôsobení necíti. „Nie som zamestnankyňou TMR, ale spoločnosti, ktorá pracuje v oblasti životného prostredia a od ktorej si TMR objednáva služby v podobe administratívnych úkonov,“ tvrdí. Konania sú podľa nej vždy verejné a môžu ich kontrolovať aj občianske združenia. 

 

Konflikt záujmov odmieta aj TMR. „Zmluvu máme s jej zamestnávateľom, ktorý rozhoduje, koho na daný prípad deleguje,“ tvrdí hovorkyňa spoločnosti Zuzana Fabianová. „Všetky aktivity pani Juskovej nad rámec zmluvy TMR s jej zamestnávateľom sú jej osobná vec.“ Poslanec OĽaNO a ekológ Mikuláš Huba si myslí, že Jusková sa radením Žigovi do konfliktu záujmov dostať nemôže, keďže s J&T úzko spolupracuje aj samotný minister. „O akú výnimku J&T v Tatrách požiada, takú dostane. Lepší dôkaz ako kandidatúra Slovenska na zimnú olympiádu v časti národného parku, ktorú ovláda J&T, už byť nemôže,“ tvrdí Huba. Lukáč si myslí, že prípad dobre poukazuje na rozšírený omyl verejnosti, že ministerstvo životného prostredia je tu na ochranu prírody. „Ak by štátne orgány fungovali, ako majú, nemusela by existovať organizácia ako my, ktorá sa zapája do všetkých povoľovacích konaní ako akýsi výbor ľudovej kontroly,“ hovorí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona