Ministri Žitňanská a Kaliňák sa osobne stretnú na tému policajnej inšpekcie

NETKY.SK • 28 September 2017, 15:50 • 2 min
Ministri Žitňanská a Kaliňák sa osobne stretnú na tému policajnej inšpekcie

BRATISLAVA – Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa osobne stretnú, aby sa pokúsili nájsť zhodu na nových pravidlách fungovania Inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR (tzv. policajnej inšpekcie). K úplnej dohode sa doteraz nepodarilo dospieť v rámci medzirezortnej pracovnej komisie. Osobnú schôdzku potvrdili ministri v stredu (27.9.) po zasadnutí vlády. Termín zatiaľ určený nebol.

slovakia

left justify in out

„Dostala som od pána ministra list, kde to vyzerá tak, že sa zhodujeme na novom spôsobe kreovania pozície nového policajného prezidenta. Budeme musieť ešte rokovať, pokiaľ ide o pozíciu inšpekcie,“ priblížila Žitňanská. Predpokladá, že stretnutie sa uskutoční v krátkom čase.

 

„My sme napísali list ako odpoveď na návrh ministerky a v zásade sa chystáme si teraz sadnúť, aby sme si vyjasnili, v ktorých bodoch sa to nezhoduje,“ uviedol Kaliňák. Bodov nezhody nie je podľa neho veľa. „Myslím si, že ani nie sú výrazné,“ doplnil.

 

Úlohu posilniť nezávislosť kontroly ozbrojených zborov si predsavzala súčasná vládna koalícia v programovom vyhlásení vlády. Jej splnenie dostalo na starosť ministerstvo vnútra, do komisie nominovalo svojho zástupcu ministerstvo spravodlivosti. Pôvodne avizovaný termín predloženia návrhu do polovice roku rezort vnútra nedodržal. Kaliňák v stredu avizoval, že tak učinia do konca roka.

 

Ministerka Žitňanská predstavila v marci svoj návrh, jeho podstatou je, aby trestné činy príslušníkov všetkých ozbrojených zborov na Slovensku prešetrovala jedna spoločná inšpekcia. Navrhuje samostatný útvar na Generálnej prokuratúre (GP) s vyšetrovacou právomocou. Minimálne by sa podľa nej mala spojiť policajná inšpekcia s inšpekciou prešetrujúcou prehrešky príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

 

Situáciu vo vlastnom rezorte totiž ministerka vníma ešte horšie ako v rezorte ministerstva vnútra, kde je policajná inšpekcia podriadená ministrovi, čo je predmetom permanentnej kritiky. V čase jej predchodcu bol odbor väzenstva na ministerstve, ktorý tieto veci zabezpečoval, presunutý priamo pod ZVJS. Zbor tak dnes de facto prešetruje sám seba.

 

Kaliňák takýto model odmieta, čo potvrdil aj v stredu. „Ak by mali prokurátori vyšetrovacie právomoci, nič by nevyšetrili,“ vysvetlil. Je presvedčený, že prechod inšpekcie pod Generálnu prokuratúru sa ani technicky nedá zrealizovať a odporuje nastaveniu trestného zákonodarstva. GP podľa Kaliňáka nemá k dispozícii potrebné prostriedky.

 

„Viac ako 100 policajtov býva ročne obvinených a obžalovaných, z čoho polovička prípadov je na základe operatívnej práce inšpekcie – na základe vlastného zistenia operatívnych pracovníkov,“ ozrejmil s tým, že prokuratúra takouto "kriminálkou" nedisponuje.

 

Minister presadzuje, aby dozor nad trestným stíhaním policajtov viedla osobitná zložka prokuratúry, aby bol parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť odvolacím orgánom voči podnetom občanov a aby každé zastavujúce uznesenie v prípade stíhania policajtov bolo povinne preskúmané prokuratúrou. „Zvýši sa transparentnosť aj kontrola akéhokoľvek uznesenia, aby sa nestalo, že nejaká vec by bola zametená pod koberec,“ argumentuje.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona