Ministri zahraničných vecí rokujú v pondelok najmä o Líbyi

NETKY.SK • 21 Marec 2011, 08:12 • 2 min
Ministri zahraničných vecí rokujú v pondelok najmä o Líbyi

Ministri zahraničných vecí rokujú v pondelok najmä o Líbyi

slovakia

left justify in out

img

Hlavnou témou pravidelného marcového zasadnutia ministrov zahraničných vecí Európskej únie budú stupňujúce sa udalosti v Líbyi. Podobne ako na poslednom mimoriadnom zasadnutí ministrov minulý týždeň, aj tentoraz bude chcieť nájsť Rada pre zahraničné vzťahy spoločný postoj únie k aktuálnemu stavu v severoafrickej krajine.
      Situácia sa však oproti tej spred dvoch týždňov už radikálne zmenila. Bezpečnostná rada OSN prijala tento týždeň rezolúciu o ochrane civilného obyvateľstva v Líbyi a zavedení bezletovej zóny nad jej územím. Od soboty už režim Muammara Kaddáfího musí za nerešpektovanie tejto rezolúcie čeliť útokom koalície štátov.
      Európska únia, ktorej niekoľkí členovia sú aj súčasťou spomínanej koalície, sa slovami jej vysokej predstaviteľky pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovej chce sústrediť na humanitárnu pomoc a politický tlak cez ďalšie sankcie. Únia však ako celok s obsahom rezolúcie súhlasí a ministri budú diskutovať o spôsobe, ako by sa mal jej obsah naplňovať.
      Je pravdepodobné, že únia pristúpi k dohode na rozšírení sankcií, ktoré by sa mali zamerať rovnako na jednotlivcov ako i spoločnosti blízke vládnucemu režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Ďalšie otázky zostávajú však otvorené, keďže okrem sankčných opatrení v ekonomickej rovine sa členské štáty stavajú k riešeniu líbyjskej otázky od začiatku vypuknutia občianskych nepokojov rozdielne.
      Ministri financií preberú ďalšiu spoločnú krízovú odpoveď na udalosti v Japonsku, ktoré po zemetrasení a následných prívalových vlnách cunami zachvátila aj hrozba jadrovej katastrofy po havárii atómovej elektrárne Fukušima-I.
      Situáciou v Japonsku sa bude zaoberať v pondelok aj mimoriadna Rada ministrov únie pre energetiku. Šéfovia rezortov pod vedením veľkého kritika konania japonských úradov, komisára Günthera Oettingera budú diskutovať o dopade japonskej krízy na budúcnosť v Európskej únii a na svetové trhy.
      Zaujímavosťou pondelka ja fakt, že v rovnaký deň sa budú konať štyri rady - prípravou na budúcotýždňový marcový summit (24.-25. marec) sa budú zaoberať ministri únie zodpovední za európske záležitosti, kým ekonomická budúcnosť eurozóny i únie a rovnako prípravy podkladov pre nadchádzajúci summit budú obsahom rokovania ministrov financií eurozóny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies