Ministri zahraničných vecí odsúhlasili rozšírenie sankcií pre líbyjský režim

NETKY.SK • 10 Marec 2011, 12:49 • 2 min
Ministri zahraničných vecí odsúhlasili rozšírenie sankcií pre líbyjský režim

Ministri zahraničných vecí odsúhlasili rozšírenie sankcií pre líbyjský režim

slovakia

left justify in out

img

Ministri zahraničných vecí Európskej únie dnes oficiálne schválili rozšírenie sankcií pre režim líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Opatrenia, o ktorých členské krajiny diskutovali už počas prebiehajúceho týždňa, sa týkajú zamrazenia finančných aktív piatich vládnych inštitúcií, medzi nimi Líbyjskej centrálnej banky i Líbyjského investičnému úradu.
      Únia a jej členské štáty zmrazia účty piatim líbyjským finančným inštitúciám. Medzi nimi aj Líbyjskému investičnému úradu, ktorý dohliada na riadenie investičných aktivít Kaddáfího vlády. Práve cez túto inštitúciu napríklad vlastní líbyjská vláda podiely v talianskom futbalovom klube Juventus Turín či v automobilovom koncerne Fiat.
      Minulý týždeň sa únia dohodla na opatreniach obmedzujúcich režim líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Ich súčasťou bolo zmrazenie finančných aktív a uvalenie zákazu cestovať do štátov EÚ pre 26 popredných predstaviteľov režimu, zákaz obchodovania so zbraňami i rôznym materiálom, ktorý by režim mohol použiť proti predstaviteľom opozície, čo vtedy ešte slobodne demonštrovali. Postupne sa demonštrácie preniesli v posledných dvoch týždňov do ozbrojených bojov.
      Na zoznam jednotlivcov pridala dnes únia aj 27. osobu, ktorá je blízka Kaddáfího režimu. Nové sankcie vstúpia do platnosti v piatok, keď budú publikované v oficiálnom Vestníku EÚ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona