Ministri zahraničných vecí tria sa stretli po prvýkrát

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 10:53 • 2 min
Ministri zahraničných vecí tria sa stretli po prvýkrát

BRATISLAVA/LUXEMBURG - Ministri zahraničných vecí Holandska, Slovenska a Malty sa v nedeľu večer stretli prvýkrát v súvislosti s predsedníctvom týchto krajín v Rade Európy.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ministri sa stretli v Luxemburgu pred začiatkom rokovania Rady pre zahraničné záležitosti EÚ (FAC).


"Pre Slovensko je v tomto kontexte dôležité venovať náležitú pozornosť okrem iných tém aj susedstvu Európskej únie," konštatoval minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. "Prebrali sme aj ďalšie oblasti, z ktorých sa bude formovať program a priority tohto tria i národných predsedníctiev. Venovali sme sa aj možným spoločným iniciatívam na zviditeľnenie našej spolupráce," dodal minister. Ministri sa počas luxemburskej schôdzky zhodli na potrebe pokračovať v pravidelných expertných konzultáciách tria a tiež dohliadať na proces na politickej úrovni formou rokovaní ministrov zahraničných vecí.


Holandsko, Slovensko a Malta tvoria takzvané trio. Tento formát sa využíva pre lepšiu koordináciu programu a priorít pre manažovanie Európskej únie. Ministri Holandska, Slovenska a Malty prediskutovali aktuálny stav príprav na predsedníctvo, ktoré Holandsko preberie v januári 2016, Slovensko následne v júli a Malta v januári 2017. Sústredili sa najmä na aspekty spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ. Toto prvé ministerské stretnutie nadviazalo na stretnutie štátnych tajomníkov rezortov diplomacií v marci v Malte a na expertné konzultácie začiatkom apríla v Amsterdame.


Systém predsedníckeho tria, teda úzku spoluprácu troch nadväzujúcich predsedníctiev, formálne ustanovila Lisabonská zmluva platná od 1. decembra 2009 v snahe zabezpečiť väčšiu kontinuitu v práci Rady EÚ. Trio pripravuje spoločný 18-mesačný program, pričom jednotlivé predsedníctva zostavujú aj vlastný, šesťmesačný program. Súčasné trio tvorí Taliansko, Lotyšsko a Luxembursko.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies