Ministri zahraničných vecí EÚ vyzvali Turecko na zdržanlivosť a umiernenosť

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 13:50 • 2 min
Ministri zahraničných vecí EÚ vyzvali Turecko na zdržanlivosť a umiernenosť

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí EÚ vyzvali dnes vedenie Turecka, aby po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat preukázalo zdržanlivosť. Obávajú sa totiž, že odvetné opatrenia Ankary zachádzajú priďaleko, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Súčasťou postihov voči plánovačom prevratu nesmú byť "opatrenia, ktoré by mohli viesť k autoritárskemu štátu," povedal novinárom pred rokovaniami s európskymi kolegami v Bruseli francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault.


"Toto je reakcia, ktorá nie je v súlade z právnym štátom," komentoval luxemburský minister Jean Asselborn kroky Ankary po prekazenom puči. V súvislosti s udalosťami z noci na sobotu zatkli v Turecku tisíce osôb, medzi ktorými sú okrem príslušníkov armády aj sudcovia a prokurátori. Niekoľko tisíc sudcov a policajtov bolo odvolaných alebo suspendovaných.


Násilie sprevádzajúce pokus o prevrat si podľa aktuálnych údajov vyžiadalo najmenej 294 mŕtvych a vyše 1400 zranených. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vzburu armádnej frakcie spája s aktivitami kazateľa Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile, za "formálneho vodcu junty" však dnes Ankara označila bývalého veliteľa vojenského letectva Akina Öztürka.
K danej záležitosti sa pred zasadnutím vyjadril aj nový šéf britskej diplomacie Boris Johnson, podľa ktorého je "veľmi dôležitá... zdržanlivosť a umiernenosť na všetkých stranách".


Komisár EÚ pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn vyjadril podozrenie, že turecká vláda zásah proti svojim oponentom plánovala už dlhší čas. "To, že už sú k dispozícii tieto zoznamy, nasvedčuje tomu, že to bolo pripravené a že sa to v určitej chvíli malo použiť," povedal.


Hahn, ktorý má na starosti prístupové rokovania medzi EÚ a Tureckom, tiež podotkol, že zatýkanie sudcov je "presne to, čoho sme sa obávali". Medzinárodné štandardy právneho štátu podľa neho pri odozve Ankary na pokus o prevrat neboli "naozaj dodržané".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies