Ministri zahraničných vecí EÚ dnes rokovali o stupňujúcich sa bojoch medzi Izraelom a militantnými Palestínčanmi

NETKY.SK • 16 Máj 2021, 11:51 • 2 min
Ministri zahraničných vecí EÚ dnes rokovali o stupňujúcich sa bojoch medzi Izraelom a militantnými Palestínčanmi

Ministri zahraničných vecí Európskej únie dnes rokovali o mierovom procese na Blízkom východe a globálnom dopade pandémie COVID-19. Situácia v Izraeli je kritická. Ako dopadlo rokovanie?

slovakia

left justify in out

Ministri zahraničných vecí EÚ dnes usporiadali videokonferenciu, ktorej predsedal vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. "Viedli sme veľmi dobrú a dôležitú diskusiu o mierovom procese na Blízkom východe. Riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu zostáva prioritou av strategickom záujme Európskej únie. Sme pripravení pomôcť," povedal Josep Borrell, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

 

img

 

Súvisiaci článok: Hnutie Hamas je presvedčené o svojej výhre, navrhlo Izraelu prímerie

 

Ministri najskôr viedli komplexnú diskusiu o mierovom procese na Blízkom východe v súvislosti s formovaním novej vlády v Izraeli. Vyjadrili ochotu komplexne a konštruktívne spolupracovať s novou vládou, ktorá bude zložená z prísahy, ale zároveň opätovne potvrdila svoju podporu riešeniu založenému na dvoch štátoch.

 

Následne rokovali o južnom susedstve a situácii na širšom Blízkom východe vo svetle pandémie Covid-19. V tejto súvislosti ministri vyjadrili znepokojenie nad sociálno-ekonomickým dopadom pandémie a zhodli sa na tom, že súčasná kríza je príležitosťou na zamyslenie sa nad vzťahmi EÚ s týmto regiónom v strednodobom a dlhodobom horizonte.

Ministri potom schválili vyhlásenie o situácii vo východnom Stredomorí.

 

Prečítajte si tiež: Dom lídra Hamasu v Gaze bol zbombardovaný



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies