Ministri zahraničných vecí budú rokovať o situácii v Iraku a na Ukrajine

NETKY.SK • 15 August 2014, 07:37 • 2 min
Ministri zahraničných vecí budú rokovať o situácii v Iraku a na Ukrajine

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí EÚ sa v piatok zídu na krízovom zasadnutí v Bruseli, aby prediskutovali vývoj konfliktov v Iraku a na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

V stredu o tom informoval hovorca vysokej predstaviteľky pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovej, ktorá zasadnutie Rady pre zahraničné veci zvolala. Podľa predstaviteľov EÚ by sa mali účastníci venovať aj situácii v Pásme Gazy a Líbyi, Taliansko ako predsednícka krajina Rady a Francúzsko však presadzovali stretnutie so zameraním na Irak, kde vznikla v dôsledku postupu sunnitských militantov humanitárna kríza.

 

Talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mogherini vyhlásila, že cieľom je prijatie "rozhodnutia o dôraznom a zosúladenom spôsobe konania", zatiaľ čo hovorca nemeckého rezortu diplomacie predtým poukázal na "existenčnú hrozbu pre národnostné a náboženské menšiny v Iraku, pre (iracký) štát a celý región".

 

Sunnitská extrémistická skupina Islamský štát sa ešte v júni zmocnila veľkej časti severozápadného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, ktorú spojil s priľahlým územím Sýrie do spoločného "kalifátu".

 

Podľa údajov OSN pred postupujúcimi fundamentalistami utieklo z domova vyše milióna kresťanov a iných príslušníkov menšín. Prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání v nedeľu požiadal medzinárodné spoločenstvo, aby vyzbrojilo Kurdov a pomohlo im tak brániť sa pred postupujúcimi povstalcami. Veľvyslanci pri EÚ sa v utorok večer zhodli na tom, že jednotlivé štáty im môžu poslať výzbroj po úzkej konzultácii s irackou vládou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies