Ministri zahraničia V4 kritizujú britskú imigračnú politiku

NETKY.SK • 29 November 2013, 16:12 • 2 min
Ministri zahraničia V4 kritizujú britskú imigračnú politiku

BUDAPEŠŤ - Ministri zahraničia Visegrádskej štvorky kritizovali v piatok na stretnutí v Budapešti britské plány obmedziť právo migrantov z niektorých krajín EÚ na podporu v nezamestnanosti.

slovakia

left justify in out

Podľa ministrov zo Slovenska, Maďarska, Česka a Poľska je slobodný pohyb osôb základným princípom európskej integrácie, ktorú takéto obmedzenie naruší. V spoločnom vyhlásení šéfovia diplomacií krajín V4 tiež konštatovali, že britské rozhodnutie môže narušiť aj fungovanie "plne integrovaného jednotného trhu". Vyjadrili pochybnosti nad tvrdením Británie, že prílev imigrantov z východnej Európy by mohol viesť k vyčerpaniu britských sociálnych fondov a Londýn vyzvali, aby od svojho rozhodnutia upustil. Problémy so zneužívaním sociálnych dávok by mala Británia podľa nich riešiť v rámci platných pravidiel EÚ.

Britský premiér David Cameron v stredu oznámil sprísnenie pravidiel pre migrantov, ktorí v krajine čerpajú sociálnu podporu. Dôvodom sú obavy z prílevu nových migrantov po tom, čo 1. januára skončia obmedzenia na trhu práce pre občanov Bulharska a Rumunska. Cameronov plán predpokladá, že migranti počas prvých troch mesiacov pobytu nebudú môcť čerpať dávky v nezamestnanosti. O nárok na podporu majú prísť tí občania členských štátov EÚ, ktorí po šiestich mesiacoch poberania dávok nepreukážu reálnu šancu získať zamestnanie. Cameron konštatoval, že bývalá labouristická vláda urobila "obrovskú chybu", keď po rozšírení EÚ v roku 2004 sprístupnila svoj trh práce občanom desiatich prevažne východoeurópskych krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies