Ministri zahraničia sa stretnú v Paríži, nadviažu na minské dohody

NETKY.SK • 24 Február 2015, 09:02 • 2 min
Ministri zahraničia sa stretnú v Paríži, nadviažu na minské dohody

PARÍŽ - Ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny sa v utorok stretnú v Paríži, aby opäť rozhýbali pozastavenú mierovú dohodu medzi vládou a separatistami na východe Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Viac ako týždeň po dohode o neútočení, ktorú Moskvou podporovaní povstalci ignorovali, aby sa zmocnili strategického mesta Debaľceve, sa Kyjev a jeho západní spojenci snažia odhadnúť, či sa proruskí separatisti zastavia, alebo budú naopak pokračovať hlbšie do územia povstalcami označovaného za Novorusko.


"Ide o pokračovanie minských dohôd a uistenie sa, že záležitosti ako odsun ťažkých zbraní budú implementované," povedal o utorkovom stretnutí zdroj z francúzskej diplomacie. "Situácia sa stupňuje z hodiny na hodinu, takže stretnutie je čoraz dôležitejšie," dodal.


Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že nestiahne svoje ťažké zbrane z frontovej línie, pretože povstalci napriek prímeriu pokračujú v ostreľovaní vládnych pozícií. Nemecko a Francúzsko nedávno sprostredkovali mierovú dohodu, ktorá nadobudla platnosť pred vyše týždňom. Dúfajú, že napriek ignorácii zo strany rebelov môže byť dohoda opäť vzkriesená. Nemecká kancelárka Angela Merkelová minulý týždeň vyhlásila, že nové sankcie voči Rusku sú možné v prípade, že mierové dohody budú ďalej porušované.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies