Ministri zahraničia LAŠ potvrdili Jeruzalem ako budúcu metropolu Palestínčanov

NETKY.SK • 8 Marec 2018, 06:15 • 2 min
Ministri zahraničia LAŠ potvrdili Jeruzalem ako budúcu metropolu Palestínčanov

KÁHIRA - Ministri zahraničných vecí členských štátov Ligy arabských štátov (LAŠ) v stredu potvrdili, že Jeruzalem sa musí stať hlavným mestom budúceho palestínskeho štátu.

slovakia

left justify in out

Ministri sa stretli v egyptskom hlavnom meste Káhira. Schôdzka sa konala uprostred vlny nesúhlasu súvisiaceho s tým, že americký prezident Donald Trump v decembri uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a chce tam presunúť veľvyslanectvo USA.

 

V záverečnom vyhlásení ministri podporili mierový plán, ktorý predložil palestínsky prezident Mahmúd Abbás Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (OSN) vo februári, a tiež jeho výzvu na zvolanie medzinárodnej mierovej konferencie do polovice roku 2018, ktorej hlavným cieľom by malo byť dosiahnutie plného členstva v OSN pre palestínsky štát a tiež predstavenie časového rámca pre riešenie založené na existencii dvoch štátov.

 

Vzťahy medzi USA a Palestínčanmi sa zhoršili odvtedy, ako vlani v decembri americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, čo rozhnevalo arabský svet a vyvolalo odsúdenie aj zo strany medzinárodného spoločenstva. Palestínčania totiž považujú Jeruzalem za hlavné mesto svojho budúceho štátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies