Ministri zahraničia EÚ zvažujú zastavenie pomoci Egyptu

NETKY.SK • 21 August 2013, 16:13 • 2 min
Ministri zahraničia EÚ zvažujú zastavenie pomoci Egyptu

BRUSEL - Možnosť obmedzenia ekonomickej pomoci krízou zmietanému Egyptu je hlavná téma mimoriadneho stretnutia šéfov európskych diplomacií z členských krajín EÚ, ktorí sa zišli v stredu v Bruseli. Súčasťou rokovaní je snaha nájsť politické riešenie ukončenia krízy a zastavenie násilia, ktoré si za posledný týždeň vyžiadalo už skoro 1000 mŕtvych.

slovakia

left justify in out

Ako jednu z možností je zvýšenie ekonomického nátlaku na egyptskú vládu. Ministri prichádzajúci na rokovanie už jednotlivo odsúdili pokračujúce násilie, no očakáva sa, že odsúdenie použitia sily bude aj v spoločnom vyhlásení. "Musíme ostro odsúdiť násilie. Je veľmi dôležité, aby Európa prehovorila," povedal švédsky minister zahraničia Carl Bildt. Jeho nemecký kolega Guido Westerwelle dodal, že EÚ musí Egyptu vyslať jasný a silný odkaz. Šéfka európskej diplomacie, ktorá je v kontakte so súčasnými aj bývalými egyptskými predstaviteľmi, v tejto súvislosti vyjadrila znepokojenie nad rozsahom násilia. Ashtonová v poslednom čase dvakrát navštívila Egypt a stretla sa aj so zosadeným prezidentom Muhammadom Mursím. Pred dnešným stretnutím zdôraznila, že "je pripravená vrátiť sa do Egypta, ak si to budú priať".

Ministri zvážia aj možnosť zastavenia balíčka ekonomickej pomoci Egyptu, alebo jeho poskytnutie podmienia vývojom tamojšej situácie. S obmedzením pomoci alebo s obchodnými sankciami však mnohé členské krajiny nesúhlasia. "Nemôžeme poškodiť ľudí a znížiť im pomoc," vyhlásil britský minister William Hague. Ministri sa však pravdepodobne dohodnú na zastavení vojenskej pomoci a zakážu vývoz zbraní až do času, kým sa krajina nevráti do normálu. Takéto opatrenie už jednotlivo prijali Nemecko, Británia a Holandsko. 

Medzinárodná pomoc pre Egypt na roky 2012-2013 predstavuje päť miliárd eur, z toho 800 miliónov eur je od Európskej únie. Doteraz únia vyplatila Egyptu len 16 miliónov eur, pričom zvyšok ešte v roku 2011 podmienila politickým vývojom. Vojenská pomoc predstavuje 140 miliónov eur ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies