Ministri zahraničia diskutujú o ukončení konfliktu v Sýrii

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 10:22 • 2 min
Ministri zahraničia diskutujú o ukončení konfliktu v Sýrii

DAMASK - O riešení občianskej vojny v Sýrii v pondelok okrem Paríža diskutujú aj v Bruseli, kde sa pri tejto príležitosti stretávajú ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Rozhovory sú prípravou pred takzvanou konferenciou pracovne nazvanou Ženeva 2 v narážke na predošlú podobnú schôdzku zorganizovanú ešte v júni minulého roka vo švajčiarskej metropole. Ešte v nedeľu sa pritom v tureckom Istanbule skončilo štvordňové stretnutie zástupcov sýrskej opozície, neprinieslo však konkrétnejšie výsledky. 

Nové ženevské rokovania sú iniciatívou Ruska a Spojených štátoch a mali by sa uskutočniť už v júni tohto roka. Účasť prisľúbili aj predstavitelia sýrskeho režimu zastupujúci záujmy prezidenta Baššára al-Asada. Sýrska opozícia však dlhodobo deklaruje, že s al-Asadom si nesadne za jeden rokovací stôl a žiada jeho okamžité odstúpenie. Opozičných predstaviteľov už uznali viaceré krajiny, skupina je však vnútorne rozdelená vo viacerých otázkach. Rozdelení sú aj samotné členské krajiny EÚ - niektoré požadujú okamžité vyzbrojovanie sýrskych povstalcov, podľa ďalších by to konflikt naopak ešte zhoršilo. 

Diplomatické úsilie o zastavenie násilia v Sýrii doteraz neprinieslo žiadny úspech, tvrdší postup voči Damasku zo strany OSN zase blokujú Rusko a Čína. Sýrsky prezident al-Asad obviňuje zahraničie z materiálnej podpory "teroristov" a odmieta z postu prezidenta odstúpiť. Západné krajiny stále odmietajú možnosť vojenskej invázie, no režim nesmie prekročiť nimi stanovenú hranicu, ktorou je použitie chemických zbraní. V dôsledku 26 mesiacov trvajúceho ozbrojeného konfliktu prišlo o život viac ako 95-tisíc ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies