Ministri za ČSSD nebudú blokovať Zemanovu cestu do Moskvy

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 06:27 • 2 min
Ministri za ČSSD nebudú blokovať Zemanovu cestu do Moskvy

PRAHA - Ministri za Českú stranu sociálnodemokratickú (ČSSD) nebudú vo vláde blokovať pripravovanú cestu prezidenta Miloša Zemana do Moskvy. Po rokovaní na Pražskom hrade to dnes oznámil český premiér Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

Účasť prezidenta na oslavách 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny je podľa Sobotku potrebné vnímať v kontexte. Cesta čelí kritike opozície aj koaličných partnerov hlavne kvôli možnej účasti Zemana na vojenskej prehliadke, napísal spravodajský server iDNES.cz.

 

Sociálnodemokratickí ministri nechcú blokovať cestu prezidenta do Moskvy, oznámil oficiálny postoj ČSSD pred večerným rokovaním vlády premiér a predseda strany Sobotka. "Sme presvedčení o tom, že túto cestu je potrebné vnímať v kontexte práve sedemdesiateho výročia oslobodenia Československa," dodal.

 

Podľa Sobotku je nesporným historickým faktom, že veľká časť územia Československa bola oslobodená práve Červenou armádou. "Za to oslobodenie zaplatilo svojim životom viac než 100.000 ruských vojakov a je myslím úplne na mieste, aby bola uctená ich pamiatka," vysvetlil ďalej postoj sociálnych demokratov český premiér.

 

Cesta prezidenta do Moskvy však podľa neho neznamená, že by Česká republika zmenila akýmkoľvek spôsobom svoj kritický postoj k správaniu Ruska voči Ukrajine. "Alebo že by sme akýmkoľvek spôsobom spochybnili jednotný postoj všetkých krajín Európskej únie a Severoatlantickej aliancie k ukrajinskej kríze," dodal podľa iDNES.cz Sobotka. Na otázky novinárov, či mu Zeman potvrdil svoju účasť na vojenskej prehliadke, za ktorú je prezidentova cesta najväčšmi kritizovaná, nereagoval.

 

"Vláda sa bude rozhodovať nielen na základe písomného materiálu, ktorý už dostala na stôl, ale bude sa rozhodovať aj na základe ústnej informácie (ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka), ktorá tento písomný materiál doplní," uviedol Sobotka.

 

Návrh na preplatenie Zemanovej cesty do Moskvy, ktorá sa má uskutočniť 8.-10. mája, vláde predložil minister zahraničia Zaorálek. Má stáť približne 600.000 korún plus náklady na ochranku a podobne.

 

Už v utorok sa prípadná účasť Zemana na vojenskej prehliadke riešila aj v Poslaneckej snemovni českého parlamentu. Tá však návrh podpredsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, aby ju poslanci odmietli uznesením, zamietla, dodáva server iDNES.cz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona