Ministri vnútra únie budú rokovať o migračnej politike

NETKY.SK • 13 Október 2016, 09:47 • 2 min
Ministri vnútra únie budú rokovať o migračnej politike

BRATISLAVA – Hlavnou témou rokovaní Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci v Luxemburgu, na ktorých sa dnes zúčastní aj minister vnútra Robert Kaliňák, je spustenie operácií Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informoval hovorca rezortu vnútra Ivan Netík s tým, že ministri budú na zasadnutí rokovať aj o nových IT technológiách, ktoré chcú využívať na ochranu vonkajších hraníc únie či o reforme spoločného azylového systému.


Prvá operácia Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže smerovala na turecko-bulharské hranice. Slovensko na túto misiu poslalo v pondelok 10. októbra 25 policajtov, Česká republika 20. Spolu by tieto hranice malo podľa Netíka strážiť 200 policajtov z celej únie. Dôvodom tejto misie je presun časti migrantov na turecko-bulharské hranice po tom, čo v marci tohto roka uzavreli Balkánsku migračnú cestu. "Problémom stále zostáva Stredozemná cesta a prílev migrantov zo Severnej Afriky,“ uviedol Netík. Na zasadnutí v Luxemburgu budú preto ministri rokovať aj o kompaktoch - táboroch alebo hotspotoch, ktoré by vznikli na severe Afriky. V nich by sa rozhodlo o tom, ktorý z migrantov má alebo nemá nárok na azyl. Práve do týchto miest by mala smerovať ďalšia operácia Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže.


Ako uviedol Netík, v poslednom čase sa v rámci EÚ upustilo od debaty o kvótach na prerozdelenie migrantov v členských krajinách. "Rokovania smerujú predovšetkým k ochrane vonkajších hraníc a k riešeniu príčin migrácie a nie jej dôsledkov,“ dodal Netík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies