Ministri vnútra prerokujú možnosti účinnejšej kontroly džihádistov v krajinách EÚ

NETKY.SK • 19 November 2015, 15:18 • 2 min
Ministri vnútra prerokujú možnosti účinnejšej kontroly džihádistov v krajinách EÚ

BRUSEL - Európska únia plánuje posilniť kontroly na svojich vonkajších hraniciach prísnejšou previerkou občanov krajín EÚ, ako aj obyvateľov tretích krajín. Naznačuje to dokument, o ktorom budú v piatok na mimoriadnom stretnutí v Bruseli rokovať ministri vnútra krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

Cieľom mimoriadneho zasadnutia ministrov vnútra, ktoré bolo zvolané v reakcii na teroristické útoky v Paríži, je nastoliť opatrenia, ktoré povedú k posilneniu bezpečnosti v krajinách únie a zefektívnia boj proti terorizmu. Dokument pre Radu ministrov potvrdil, že EÚ už dlhodobo vyjadruje obavy v súvislosti s radikalizáciou časti občanov členských štátov únie. Europol, policajná agentúra EÚ, v tejto súvislosti uvádza, že od 2000 do 5000 zahraničných bojovníkov, ktorí bojujú po boku Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku, pochádza z európskych krajín.

 

Schengenské pravidlá sťažujú identifikáciu jednotlivcov, ktorí sa rozhodnú pripojiť sa k džihádistickým bojovníkom, pretože tieto osoby majú v rámci schengenskej zóny zaručenú slobodu voľného pohybu. V snahe čeliť tejto výzve sa očakáva, že členské štáty budú v piatok v Bruseli presadzovať "okamžité zavedenie systematických a koordinovaných kontrol na vonkajších hraniciach EÚ, vrátane jednotlivcov, občanov EÚ, ktorí majú zaručenú slobodu pohybu".

 

Ministri vnútra by mali tiež rozhodnúť o "systematickej evidencii, vrátane odtlačkov prstov, všetkých migrantov, ktorí vstupujú do schengenského priestoru". Týka sa to zároveň aj overovania všetkých informácií o nich, ktoré sú dostupné v európskych databázach a zoznamoch zločincov a teroristov. Rada ministrov sa chce rovnako zamerať aj na zvýšenie výmeny citlivých informácií súvisiacich s teroristickými hrozbami medzi krajinami EÚ, na rokovania o systéme zberu a ukladania údajov o cestujúcich v leteckej doprave (PNR) a úsilie zastaviť kanály financovania teroristických zoskupení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies