Ministri vnútra EÚ odsúhlasili utečenecké kvóty: Reakcie európskych politikov

NETKY.SK • 23 September 2015, 09:07 • 2 min
Ministri vnútra EÚ odsúhlasili utečenecké kvóty: Reakcie európskych politikov

BRUSEL - Väčšina ministrov vnútra Európskej únie hlasovala včera na mimoriadnom stretnutí v Bruseli za návrh na prerozdelenie 120.000 žiadateľov o azyl medzi jednotlivé krajiny EÚ.

slovakia

left justify in out

img

 

Alfano: Taliansko dosiahlo dnes v Bruseli to, čo chcelo

Taliansko dosiahlo na včerajšom rokovaní ministrov vnútra členských krajín Európskej únie to, čo chcelo. Takto zhrnul radosť talianskej vlády z výsledku hlasovania o prerozdelení utečencov medzi členské krajiny v Bruseli taliansky minister vnútra Angelino Alfano. Informovali o tom tamojšie médiá. Šéf rezortu vnútra v Ríme pripomenul, že Taliansko už v októbri 2013 iniciovalo prerozdelenie utečencov na základe kvót, a to po tragédii pri ostrove Lampedusa, keď prišli o život stovky migrantov. Napokon táto úprava nadobudne platnosť s dvojročným omeškaním, poznamenal. Alfano však pripustil, že Európska únia bude potrebovať pri hľadaní efektívnej odpovede na súčasnú migračnú krízu aj funkčnú politiku vyhosťovania neopodstatnených žiadateľov o azyl, pretože v opačnom prípade, ako formuloval, sa o rok nájdeme opäť v súčasnej situácii.

 

img

 

Hollande: Rozhodnutie prijaté väčšinou musia uplatniť v praxi všetci

Európa sa prihlásila k zodpovednosti za utečencov, vyhlásil včera v reakcii na hlasovanie ministrov vnútra o prerozdelení migrantov medzi členské krajiny únie francúzsky prezident Francois Hollande. Učinil tak ešte pred večerným londýnskym rokovaním s britským premiérom Davidom Cameronom. "Európa je schopná prijať (utečencov), avšak za istých podmienok a pravidiel, to požadovalo Francúzsko," vyhlásil najvyšší francúzsky predstaviteľ. "Dohoda umožní konečne zriadiť informačné a registračné centrá," pripomenul Hollande a dodal, že jeho krajina sa k zodpovednosti prihlásila už skôr. "Osobne som oznámil, že prijmeme 24.000 utečencov. Každá krajina musí rešpektovať záväzky prijaté v tejto oblasti. Niektorí hlasovali proti, avšak kvalifikovanou väčšinou prijaté rozhodnutie má záväzný charakter. Znamená to, že prijatú dohodu musia uplatniť aj tí, ktorí hlasovali proti nej," formuloval francúzsky prezident.

 

img

 

Poľský expremiér Miller v reakcii na rozhodnutie z Bruselu nešetrí kritikou

Poľsko hlasovalo dnes na rokovaní ministrov vnútra členských krajín Európskej únie v Bruseli za návrh prerozdelenia utečencov medzi členské krajiny preto, že bola splnená absolútna väčšina jeho požiadaviek. Za jednu z príčin rozhodnutia Varšavy hlasovať za označil druhý muž poľskej diplomacie Rafal Trzaskowski fakt, že by sa aj tak nepodarilo zabrániť prijatiu rovnakého rozhodnutia. Poľsko, ako pripomínajú aj poľské elektronické médiá a internetové servery, dnes opustilo susedov z Vyšehradskej štvorky a priklonilo sa na stranu kvalifikovanej väčšiny. Poľský diplomat zdôraznil, že predsedníčka vlády Ewa Kopaczová bude v stredu na mimoriadnom summite rokovať o konkrétnom pláne, ktorý by mal zastaviť nekontrolovanú imigráciu na starý kontinent. Súčasne pripomenul, že Poľsko od samého počiatku akcentovalo, že rozdelenie utečencov medzi jednotlivé členské krajiny únie nie je samo osebe dostatočné a potrebný je komplexný plán riešenia utečeneckej krízy vrátane zabezpečenia štátnych hraníc a jednoznačného odlíšenia utečencov a ekonomických migrantov. Prví utečenci by podľa jeho slov mali doraziť do Poľska na budúci rok, celkove by v krajine malo nájsť útočisko 6500 ľudí odkázaných na pomoc (okolo 4500 na základe dnešného rozhodnutia a ďalších 2000, ku ktorých prijatiu sa Varšava zaviazala už skôr). Bývalý poľský premiér Leszek Miller dal v televíznej relácii Fakty po faktach dnes večer najavo, že výsledok dnešného hlasovania ministrov vnútra nebude mať podľa jeho názoru dlhú trvanlivosť a už za krátky čas nemusí byť aktuálny. Súčasne netajil dojem, že "za omyl Angely Merkelovej zaplatíme".

 

Európska komisia privítala súhlas ministrov vnútra EÚ s relokáciou utečencov

Európska komisia (EK) dnes večer privítala rozhodnutie Rady EÚ v zložení ministrov vnútra, ktorá aj napriek odmietavým postojom niektorých členských štátov prijala dôležité rozhodnutie o premiestnení 120.000 utečencov z Talianska, Grécka a ďalších krajín EÚ, ktoré sú alebo môžu byť priamo dotknuté utečeneckou krízou. Rozhodnutie ministrov vnútra, s výnimkou zástupcov Českej republiky, Maďarska, Rumunska a Slovenska a pri zdržaní sa Fínska, bolo prijaté do troch týždňov, odkedy EK predložila príslušný legislatívny návrh. Komisia privítala úsilie členských krajín pri dosiahnutí tohto výsledku a ocenila prácu luxemburského predsedníctva v EÚ, ktorého úlohou bolo viesť rokovania ministrov a snažiť sa dospieť ku dohode.

 

img

 

Rozhodnutie z Bruselu vyvolalo unisono nesúhlas na českej politickej scéne

"Kvóty nebudú fungovať a nijako nás neposúvajú pri riešení skutočných príčin migračnej krízy," uvádza sa v tlačovom vyhlásení českého premiéra, o ktorom informovali české elektronické médiá. "Je to iba na oklamanie verejnosti v krajinách, ktoré sú cieľom súčasného migračného prúdu," konštatoval Sobotka. Podľa jeho názoru ide o zlé rozhodnutie prijaté napriek tomu, že Česká republika urobila všetko pre to, aby mu zabránila. O ďalšom postupe Prahy by sa malo rozhodnúť na stredajšom rokovaní vlády ČR.

 

Prezident ČR Miloš Zeman dúfa podľa vlastných slov v zrušenie rozhodnutia ministrov vnútra účastníkmi stredajšieho mimoriadneho summitu Európskej únie. Aj najvyšší ústavný činiteľ ČR označil rozhodnutie väčšiny ministrov vnútra na dnešnom rokovaní v Bruseli za chybu. "Ja už som hovoril, že premiéri sú viac ako ministri vnútra. Domnievam sa, že jestvuje ešte aspoň malá nádej, že Európska rada, ktorú tvoria práve premiéri, toto rozhodnutie revokuje. Je to ale slabá nádej, pretože tá väčšina pre kvóty bola silná. Až budúcnosť ukáže, aká to bola chyba," vyhlásil Zeman.

 

Ostro kriticky reagovali na hlasovanie v Bruseli predstavitelia českej opozície.

Europoslanec za TOP 09, niekdajší minister spravodlivosti ČR Jiří Pospíšil označil prijatie kvót za porážku Európy. Podľa jeho názoru prinesie iba zosilnenie protieurópskych nálad v strednej a východnej Európe, nie však riešenie utečeneckej krízy.

 

Predseda Občianskej demokratickej strany (ODS) Petr Fiala apeloval na vládny kabinet, aby sa usiloval o zneplatnenie predmetného rozhodnutia s využitím všetkých legislatívnych i politických prostriedkov.

 

Hnutie Úsvit-Národná koalícia požaduje referendum o vystúpení ČR z Európskej únie a niektorí z jeho predstaviteľov sa vyjadrili: "Nový Mníchov odmietame."

 

img

 

Kaliňák: Rozhodnutie ministrov vnútra EÚ neprinúti SR prijímať ďalších utečencov

Kaliňák uviedol, že došlo k "prevalcovaniu" racionálnych argumentov, pričom nezaznel žiaden protiargument, ktorý by vyvracal postoje predkladané Slovenskom, Českou republikou a ďalšími krajinami.

 

"Aj zdržanie sa Fínska svedčí o tom, že tento návrh nie je dobrý. Nebude fungovať. Slovensko si nedá nanútiť žiadne pevné kvóty," zdôraznil Kaliňák. Podľa jeho slov EÚ nesmie byť prekvapená, keď sa o niekoľko mesiacov ukáže, že dnešné opatrenie nepomohlo zmierniť utečeneckú krízu.

 

"Toto je najväčší problém. Že nezaznelo konkrétne, akým spôsobom by sa prerozdeľovanie malo realizovať. Nebude to fungovať, lebo nie sú žiadne priame pravidlá, ako dosiahnuť zamedzeniu slobodného pohybu migrantov," konštatoval Kaliňák. A dodal, že doterajší vývoj udalostí potvrdil, že migranti si cielene vyberajú krajiny, v ktorých chcú skončiť, a nežiadajú o azyl v prvej krajine EÚ, ktorú dosiahnu.

 

Kaliňák zároveň pripomenul, že ministri vnútra v rámci debát o posilnení vonkajších hraníc únie vôbec nehovorili o zodpovednosti Grécka za ochranu vonkajších hraníc únie.

 

"Neboli sme vypočutí, že je to výsostne politická téma. Bol to akýsi únik k zbabranej dohode, z môjho uhla pohľadu," opísal situáciu Chovanec, podľa ktorého o tejto téme mali rozhodovať iba premiéri a prezidenti krajín EÚ. Dodal, že SR aj ČR mohli byť "politicky korektné", ale rozhodli sa hovoriť veci tak, ako ich vidia a cítia.

 

img

 

Cazeneuve: Dnešné hlasovanie je dôležitým krokom

"Toto rozhodnutie je dôkazom schopnosti Európy prevziať zodpovednosť a napredovať," povedal novinárom po hlasovaní v Bruseli.

 

Jeden z diplomatov z prostredia štátov odmietajúcich tento plán však podľa agentúry Reuters opísal atmosféru za rokovacím stolom ako "hroznú" a dodal: "Toto je zlý deň pre Európu."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona