Ministri vnútra EÚ chcú prísnejšiu kontrolu džihádistov a revíziu Schengenu

NETKY.SK • 11 Január 2015, 20:58 • 2 min
Ministri vnútra EÚ chcú prísnejšiu kontrolu džihádistov a revíziu Schengenu

BRUSEL - Ministri vnútra 11 európskych krajín a americký generálny prokurátor Eric Holder sa na dnešnom mimoriadnom stretnutí v Paríži zhodli v názore, že je potrebné posilnenie spolupráce v oblasti kontroly pohybu zahraničných bojovníkov a dôraznejší boj proti "vektorom radikalizácie", najmä na internete.

slovakia

left justify in out

Účastníci medzinárodného stretnutia o terorizme, ktorého sa zúčastnil aj eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos, vyjadrili ochotu revidovať Schengenskú  dohodu so zámerom zlepšiť kontrolu na vonkajších hraniciach EÚ.

 

"Všetci súhlasíme so zavedením podrobných kontrol v prípade niektorých cestujúcich na základe určitých kritérií," naznačil francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorý stretnutie hostil. Minister dodal, že v rámci boja proti terorizmu je nevyhnutné dosiahnuť pokrok v oblasti zberu osobných dát cestujúcich leteckých spoločností (PNR).

 

O smernici EÚ v oblasti PNR by mali v priebehu nasledujúceho týždňa rokovať poslanci Európskeho parlamentu na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu. Lotyšské predsedníctvo v EÚ v tejto súvislosti oznámilo, že podporuje ukončenie politických rokovaní o dôslednejšej výmene osobných údajov pasažierov aeroliniek.

 

Cazeneuve uviedol, že treba rýchlo uzavrieť rokovania o zodpovednosti Európskej komisie, aby v súlade s platnou európskou legislatívou európski občania mohli byť prísnejšie kontrolovaní na vonkajších hraniciach EÚ. 

 

Zástupcovia Belgicka, Británie, Francúzska, Nemecka, Španielska a Talianska podporili naliehavú potrebu zavedenia evidencie cestujúcich v leteckej doprave, ale bez porušenia ich práva na súkromie. 

 

"Internet musí zostať priestorom pre slobodu prejavu, ale v súlade s právnymi predpismi," povedal Cazeneuve na protiteroristickom fóre. Účastníci stretnutia v tejto súvislosti vyzvali k väčšej spolupráci s internetovými spoločnosťami tak, aby zabezpečili stiahnutie nelegálneho obsahu na sociálnych sieťach.

 

Belgický minister vnútra Jan Jambon ešte pred začatím parížskeho stretnutia navrhol zriadenie "európskeho zoznamu zahraničných bojovníkov", čiže osôb, ktoré odchádzajú bojovať po boku džihádistov, uviedla tlačová agentúra Belga.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies