AKTUALIZOVANÉ Ministri V4 a Británie rokujú v Budapešti o ekonomických otázkach a podmienkach o voľnom obchode

NETKY.SK • 14 September 2017, 19:23 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Ministri V4 a Británie rokujú v Budapešti o ekonomických otázkach a podmienkach o voľnom obchode

BUDAPEŠŤ - Otázky ekonomickej spolupráce sú v centre schôdzky ministrov zoskupenia Vyšehradská štvorka (V4), ktorá sa začala dnes v Budapešti. Slovenskú republiku na nej zastupuje minister hospodárstva Peter Žiga.

slovakia

left justify in out

Veľká Británia tým, že viac ako 43 rokov funguje v rámci obchodných vzťahov s EÚ, mala by mať veľmi otvorené podmienky pre prípadnú dohodu o voľnom obchode s EÚ. Vyhlásil to dnes v Budapešti minister hospodárstva SR Peter Žiga po schôdzke ministrov krajín Vyšehradskej štvorky s britským ministrom financií Philipom Hammondom.

 

"Je treba ale zároveň povedať, že pokiaľ nedôjde k dohode do marca 2019, prídu na stôl všeobecné podmienky, ktoré patria v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO), čo by bol asi najhorší prípad, a preto sa budeme musieť snažiť, aby žiadne clá, žiadne obchodné ani colné bariéry neprišli do fungovania medzi našimi dvoma krajinami - EÚ a Veľkou Britániou," dodal Žiga.

 

"Slovensko je otvorená krajina a Británia je piaty najväčší obchodný partner Slovenska. Vyše 80 percent tovarov a služieb, ktoré sa vyrobia na Slovensku ide na export, teda je veľmi dôležité, akým spôsobom budú odohrávať obchodné vzťahy s piatym najväčším obchodným partnerom. Veľká Británia je veľmi dôležitý investor na Slovensku. Budúci rok budeme otvárať novú fabriku, novú investíciu, ktorá je najväčšou investíciou za posledných sedem rokov v Európskej únii v automobilovom priemysle, a to je Jaguar Land Rover za 1,4 miliardy eur. Toto všetko nás viedlo k tomu, že sme sa stretli ako V4 spolu s britským ministrom financií," zdôvodnil Žiga.

 

Spoločnou záležitosťou podľa jeho slov je aj viac ako 1,3 milióna ľudí z krajín V4, ktorí pracujú, žijú, alebo nejakým spôsobom fungujú na území Veľkej Británie. Zo Slovenska je to oficiálne 80.000 a neoficiálne možno až 200.000 ľudí.

 

"Treba povedať, že čo s nimi bude, ako sa k nim Veľká Británia bude správať, a aké budú mať práva a povinnosti, aké budú mať možnosti ostať v krajine, keď tam ostať chcú, alebo či sa budú musieť vrátiť," podotkol minister.

 

Hammond zdôraznil, že Veľká Británia má záujem na tom, aby aj v budúcnosti mohla spolupracovať s krajinami V4, v otázkach obchodu aj investícií. "Britské podniky fungujú v Maďarsku, Česku, ale napríklad aj slovenský automobilový priemysel je dôležitý z hľadiska ekonomiky Veľkej Británie," povedal.

 

V súvislosti s občanmi EÚ žijúcimi a pracujúcimi vo Veľkej Británii chce jeho krajina dosiahnuť, aby mohli ďalej tam žiť, rovnako však ale aj britskí občania v krajinách EÚ.

 

"Veľká Británia bude aj po brexite spolupracovať s Úniou v oblastiach diplomacie či obrany, ako aj v rámci NATO," podčiarkol britský minister financií.

 

Poľský minister financií a vicepremiér Mateusz Morawiecki vyzval Britániu, aby v oblasti služieb možnosti ďalej rozširovala, pretože je to dôležité pre konkurencieschopnosť EÚ.

 

Podľa námestníka českého ministra priemyslu o obchodu pre záležitosti EÚ a zahraničného obchodu Vladimíra Bärtla zdôraznil, že dobrá dohoda je dôležitá pre EÚ i Britániu, pretože ide o dôležitých partnerov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies