Ministri USA chcú využiť vplyv Číny na KĽDR: Ide o prvý diplomatický a bezpečnostný dialóg tohto druhu

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 10:39 • 2 min
Ministri USA chcú využiť vplyv Číny na KĽDR: Ide o prvý diplomatický a bezpečnostný dialóg tohto druhu

WASHINGTON - Nebezpečenstvo vyplývajúce zo severokórejského jadrového programu, ako aj programu balistických rakiet bude hlavnou témou dnešného rokovania vysokých predstaviteľov USA a Číny vo Washingtone.

slovakia

left justify in out

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson a šéf rezortu obrany James Mattis sa pokúsia nájsť s čínskymi hosťami pokojné riešenie tohto problému, pôjde o prvý diplomatický a bezpečnostný dialóg tohto druhu, povedala námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre východnú Áziu a Tichomorie Susan Thorntonová.

 

Tillerson a Mattis privítajú na pôde ministerstva zahraničných vecí čínskeho štátneho radcu pre zahraničnú politiku Jang Ťie-čch'a a náčelníka generálneho štábu Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády Fang Feng-chueja.

 

Thorntonová potvrdila, že USA budú aj naďalej presadzovať, aby sa KĽDR zodpovedala zo "zjavného a opakovaného nerešpektovania" niekoľkých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, ktorými sa zakazuje prevádzka sporných severokórejských programov.

 

Spojené štáty budú podľa Thortonovej naďalej naliehať na Čínu, aby z pozície najväčšieho obchodného partnera Pchjongjangu využila svoj "jedinečný vplyv a pôsobenie" na Severnú Kóreu.

 

Jedným z bodov programu bude tiež téma stavebných aktivít Pekingu v Juhočínskom mori.

 

Rámec americko-čínskeho dialógu stanovili v apríli na spoločnom symbolickom stretnutí prezidenti USA a Číny Donald Trump a Si Ťin-pching.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies