Ministri schválili výnimku v protischránkovom zákone pre ARDAL a NBS

NETKY.SK • 8 Február 2017, 14:28 • 2 min
Ministri schválili výnimku v protischránkovom zákone pre ARDAL a NBS

BRATISLAVA - Vláda chce novelizovať zákon o registri partnerov verejného sektora, takzvaný protischránkový zákon.

slovakia

left justify in out

V stredu schválila návrh na skrátené legislatívne konanie k spomínanej novele. Podľa návrhu vypracovaného ministerstvom spravodlivosti najmä na podnet ministerstva financií Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) a Národná banka Slovenska (NBS) nebudú spadať do vecnej pôsobnosti zákona.

Okrem toho chce rezort spravodlivosti zo zákona vynechať  zmluvy, ktoré vznikli v rámci burzových obchodov, pretože "z povahy obchodovania na burzách a iných verejných trhoch vyplýva, že nákupy a predaje finančných nástrojov zahŕňajú veľké množstvo investorov a transakcií s potenciálne veľmi vysokou frekvenciou a povinnosťou registrácie by došlo k neprimeranej administratívnej záťaži pre dané subjekty".

Ako vysvetlila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, v súčasnosti sa pripravuje emisia štátnych dlhopisov a medzi zahraničnými investormi vládla neistota, či musia alebo nemusia byť registrovaní v registri partnerov verejného sektora.

 

"Aby sme nezaťažili podmienky, alebo neznevýhodnili Slovensku republiku na zahraničných trhoch, tak sme sa dohodli aj s ministrom financií Kažimírom, že v záujme právnej istoty naformulujeme jasnú výnimku pre ARDAL a NBS,“ vysvetlila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Zároveň dodala, že zámerom protischránkového zákona nikdy nebolo, aby sa vzťahoval na emisie štátnych dlhopisov na zahraničných trhoch.  

Protischránkový zákon, ktorý je účinný od 1. februára tohto roka, má zabezpečiť transparentné nakladanie s verejnými zdrojmi. Zákon o registri partnerov verejného sektora MS upravuje pre firmy povinnosť zaregistrovať sa v registri partnerov verejného sektora. Okrem toho sú firmy povinné zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies